joi, 13 ianuarie 2011

Tu ce știi despre rovinieta online?

Rovinieta este cunoscută sub denumirea de „vinietă” sau „taxă auto”, fiind obligatorie de la 1 ianuarie 2005 pentru toate vehiculele de transport marfă sau persoane care circulă pe reţeaua de drumuri naţionale, fiind impusa prin Ordonanţa 15/2002. Mai exact, rovinieta reprezintă “documentul care atestă achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, ale cărui model, formă şi condiţii de eliberare se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor”.[1]

Scopul acestei taxe auto este acela de a acoperi într-o anumită măsură costurile suportate de către stat pentru construcţia reţelei de drumuri naţionale din România, pentru infrastructură nouă, respectiv pentru întreţinerea acesteia.

Începand din 1 august 2010, nu mai este obligatorie lipirea rovinietei pe parbriz, tariful de utilizare a drumurilor naţionale fiind plătit prin intermediul unui sistem informatic, asa-numita rovinieta electronica, conform unui proiect al Ministerului Transporturilor. Acestea vor putea  fi cumparate atât în modul clasic, din benzinării sau diverse unităţi  agreate, cât şi prin sms  sau online pentru comoditatea conducătorului, siguranţa confidenţialităţii datelor fiind oferită de ePayment. Mai multe detalii despre plata online cu ajutorul cardului de credit/debit, respectiv prin transfer bancar/ordin de plată găsiţi aici.

CNADNR face verificări constant prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat, prin dispozitive video ce presupunî înregistrarea  traficului rutier şi filmarea numerelor de înmatriculare ale  autoturismelor. În cazul în  care sistemul de detecţie al companiei va identifica un număr de  înmatriculare care nu există în baza de date, acesta va fi raportat  automat, fiind oprite în trafic doar vehiculele pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu au achitat acest tarif. Odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, şoferilor li se va reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Pentru autoturisme se vor plăti despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, respectiv între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei, acestea reprezentând o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit care nu deţine rovinieta valabilă. Plata acestora se va face indiferent de numărul ocaziilor în care conducătorul a fost prins fără rovinietă în decurs de o lună.
Rovinietele sunt obligatorii atât persoanelor fizice cât şi celor juridice din ţară sau străinătate, motiv pentru care până în prezent Roviniete.ro înregistrează mai bine de 481.837 de roviniete vândute , ca dovadă a siguranţei şi încrederii conducătorilor auto, numărul acestora crescând în medie cu 10% în fiecare zi. Avantajele oferite persoanelor juridice reprezintă un plus, având ca efect direct eficientizarea timpului la achiziţia rovinietei.

Preţul rovinietelor diferă în funcţie de tipul vehiculului şi de perioada pentru care doriţi să fie valabilă. Pentru uşurinţă puteţi utiliza calculatorul de roviniete, şi în mai puţin de 2 minute aflaţi cât aveţi de plată pentru rovinieta potrivită nevoilor voastre. De menţionat că achitarea acesteia se va face la cursul de schimb BNR valabil pentru ultima zi din luna anterioară datei achitării tarifului.
Informaţii utile pentru conducătorii auto:
  • dacă amenda este plătită în mai puţin de 48 de ore, valoarea acesteia va scădea cu 50%
  • rovignietele obţinute înainte de introducerea acestui sistem electronic sunt valabile până la expirarea lor
  • la plata rovinietei, oriunde şi în orice formă, nu se primeşte un exemplar din contractul comercial (care în general este obligatoriu să existe între un furnizor de sevicii şi beneficiar), aceasta va fi datorată doar furnizorului de servicii, fără să fiţi obligati la redactarea contractului
  • poate fi achiziţionată şi pentru autovehiculele care au încă numere provizorii, doar cu cartea tehnică
  • baza de date se actualizează la 24 de ore, deci dacă mergeţi de exemplu pe autostradă fără rovinietă şi sunteţi surpinşi de camera care depistează lipsa rovinietei, puteti merge liniştiţi mai departe, dar să cumparaţi cu prima ocazie, în mai puţin de 24 de ore o rovinietă macar pentru 7 zile.
În  încheiere, recomand achiziţia unei roviniete online, întrucât pentru cei 3 euro măcar pe care îi plătiţi pentru 7 zile, nu mai staţi cu stresul de pe o zi pe alta, mai ales atunci când ştiţi că nu circulaţi doar pe străzile oraşului vostru. Mai mult de atât, de unde?
PS: eu déjà mi-am cumparat rovinieta online pentru următoarele 12 luni, altfel nu vă mai recomandam!

[1] Conform ORDONANŢEI Nr. 15 din 24 ianuarie 2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu