luni, 6 decembrie 2010

Autostrazi in Romania pana in anul 2020

Cel puţin 1.000 de kilometri de autostrada pana in 2020, dacă vor fi finalizate proiectele anuntate ieri de ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu. Peste zece ani, romanii vor putea circula pe 1.000 de kilometri de autostrada.
În prezent, România dispune de o reţea de autostrăzi cu o lungime totală de 313,5 km. Planurile noului ministru nu sunt greu de îndeplinit, insă depinde foarte mult de cum se schimbă în perioada următoare strategia în domeniul Transporturilor şi dacă aceste proiecte vor rămâne prioritare şi pe viitor.


Acum sunt în execuţie mai multe şantiere pentru construcţia de autostrăzi. Numărul total al kilometrilor de autostradă în execuţie este de 243 km. La aceştia se vor adăuga de anul viitor încă 288,8 km. Valoarea totală pentru cei 532 de kilometri se ridică la peste cinci miliarde de euro.

Conform termenelor de finalizare, la finele anului 2012, cei 243 de kilometri, aflaţi acum în execuţie, ar trebui să fie finalizaţi şi daţi în exploatare.

Autostrada Nădlac - Sibiu, va fi gata în 2015

Proiectele de autostradă de pe Coridorul IV paneuropean, de la Nădlac la Sibiu, au ca termen de finalizare 2015.

"Orizontul de timp pe care noi ni l-am propus pentru finalizarea Coridorului IV este 2013, excepţie făcând doar Lugoj-Deva, care începe în acest exerciţiu financiar şi se va încheia în următorul exerciţiu financiar, probabil în 2015", a spus ministrul transporturilor, Anca Boagiu. Boagiu a adăugat că tot din programul operaţional sectorial, conform politicii europene, aceea de a descongestiona traficul în marile oraşe, se vor lansa în construcţie 11 centuri, cu o lungime totală de 138,7 km şi o valoare de 539,38 milioane de euro.

Centurile ocolitoare vor fi: Bucureşti, Mihăileşti, Alexandria, Caracal, Craiova, Braşov, Tecuci, Târgu-Mureş, Bacău, Carei şi Săcuieni. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, în următorii trei ani urmează să fie reabilitaţi 943 km, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 850 de milioane de euro.
In prezent autostrazile din Roamnia NU sunt taxate - singura taxa ce se plateste pentru utilizarea acestora este rovinieta - taxa de utilizarea a infrastructurii rutiere: drumuri nationale (aici incluzandu-se si autostrazile).


Sursa: Evz.ro

Un comentariu: