luni, 6 martie 2023

Ce este rovinieta ?

Rovinieta este un sistem de taxare a utilizării drumurilor publice în România. Este necesară achiziționarea unei roviniete pentru a putea circula cu autovehiculul pe autostrăzi, drumuri naționale și județene, iar costul variază în funcție de perioada de valabilitate și categoria de autovehicul. 

Rovinieta poate fi achiziționată din mai multe locații, inclusiv online, de la benzinării sau de la centrele de distribuție autorizate.

Sistemul de roviniete a fost introdus în România în anul 2005, pentru a finanța construcția și întreținerea drumurilor publice. Există trei categorii de autovehicule pentru care se pot achiziționa roviniete: autoturisme, autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone etc.

rovinieta


Rovinieta poate fi achiziționată pentru diferite perioade de timp, cum ar fi o zi, o săptămână, o lună sau un an. Costul variază în funcție de categoria de autovehicul și perioada de valabilitate alese.


Pentru a evita amenzi, este important să achiziționezi rovinieta înainte de a intra pe drumurile publice. 

Există controale rutiere regulate, care verifică dacă autovehiculele au rovinietă valabilă. În caz contrar, șoferii pot fi amendați cu sume semnificative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu