miercuri, 22 aprilie 2020

Cum platesc amenda rovinieta ?


Daca ai primit o amenda pentru lipsa rovinietei stii deja ca marea problema o reprezinta plata acesteia.
Bineinteles ca legiuitorul nu s-a gandit sa faca plata unei amenzi rovinieta un lucru simplu.

Chiar deloc!

Sunt 2 metode de plata amenda rovinieta:

A. In contul Trezoreriei de domiciliu

Prima varianta ar fi sa mergeti la Trezoreria de pe raza adresei de domiciliu, sa stati la coada (asta daca nimeriti in timpul programului de gravide pe care-l au 8-12/13/14), cu amenda in mana, cu buletinul si cu banii aferenti. 

Atentie la CORONAVIRUS!

A doua varianta este sa platiti din banca dvs (OP sau internet banking) direct in contul de TREZORERIE alocat acestor tipuri de amenzi.

Cel mai greu va fi sa gasiti contul de Trezorerie potrivit.

Aici gasiti lista tuturor conturilor din tara - CONT TREZORERIE PLATA AMENDA ROVINIETA

Atentie la selectie sa fie pentru persoane juridice sau persoane fizice.

Cautati Trezoreria de domiciliu din lista. Din lista nesfarsita de denumiri si conturi cautati "Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate". Contul de trezorerie listat la aceasta categorie este cel corect.

Ca sa sumarizez, amenzile cauzate de lipsa rovinietei se pot plăti la trezoreriile de domiciliu. Contul în care trebuie să plătiți amenda îl găsiți pe site-ul ANAF. După ce ați achitat amenda, trebuie să trimiteți dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) pe e-mail sau fax. 

 • TELEFON dedicat rovinieta: 021/317.11.25 sau 021/315.15.82
 • FAX: 021/315.15.84
 • E-MAIL: info.rovinieta@cestrin.ro


B. Pe Ghiseul.ro doar pentru persoane fizice

Stiu ca nu toti avem cont pe Ghiseul.ro dar, citind cele de mai sus cred ca a venit momentul sa-ti faci cont. Nu doare si nu ar trebui sa-ti puna mari probleme desi ...



Se poate plati si fara cont pe Ghiseul.ro insa-ti recomand sa-ti faci unul chiar si pentru simplu motiv de a avea o evidenta online a platii tale.

Dupa / daca ce ti-ai facut cont sau poate ca aveai deja, ai grija ca plata amenda rovinieta este posibila doar pentru persoane fizice. Prin ghiseul.ro persoanele juridice nu pot achita deocamdata (pe cand va fi posibil oare?) amenzile cauzate de lipsa rovinietei.

Dupa ce te-ai logat pe site cauta tabul "AMENZI".
Completeaza campurile cu atentie si ai grija ca doar "beneficiarul" amenzii poate achita pe contul sau de pe Ghiseul.ro - sau nu (dilema - pot achita pentru alcineva)?

Alegeti "institutia de domiciul" acolo unde aveti domiciliul in buletin.
La "Tip amenda" selectati "Amenzi aplicate de alte institutii".

Din pacate definitia difera de la un ora s la altul dar ar trebui sa fie ceva de tipul "Amenzi diverse".

Spre surprinderea mea sunt orase unde NU se poate plati acest tip de amenda, spre exemplu Constanta.

Incredibil!

La sectoarele Bucurestiului e si mai mare ghiveciul - denumiri diferite, sintagme ciudat folosite etc.

In concluzie .... cum v-o fi norocul! Nu toti au "sansa" sa plateasca prin Ghiseul.ro ... asa ca va trebui sa va intoarceti la punctul A de mai sus.

Nu as vrea sa finalizez articolul fara sa nu ma minunez de lipsa de competenta si implicare a autoritatilor. Se incaseaza milioane de euro din amenzile de rovinieta si ei nu fac nimic ca sa usureze plata acestora.

Cum e posibil ca in 2020 A.D. pe un website dedicat incasarii de contributii / taxe / impozite / amenzi sa se foloseasca (atat de elementar) denumiri diferite in functie de orasul selectat?

Umilirea cetateanului este o practica comunista din vremea lui Stalin. Cate generatii vor trebui sa moara pentru ca statul roman - prin institutiile si functionarii sai - sa inteleaga ca este in slujba cetatenilor ei si nu impotriva acestora?

Va rog sa comentati! 
Va asigur ca voi transmite gandurile voastre acolo unde sa si doara!








5 comentarii:

 1. Deci contul iban trezorerie (link-ul din articol duce in alta parte, dar nu-i nimic reusim s-o gasim)...bun, avem o lista "Codurile IBAN aferente conturilor de venituri care se utilizează de către persoane fizice şi juridice" (nu separat pf sau pj) din care alegem judetul, apoi orasul si apoi cautam intr-o lista de 49 pagini contul iban. Si aici incepe angoasa...pentru ca...gasim 7 coduri iban diferite pentru "Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate de catre alte institutii de specialitate", la "Sursa de finantare: A Integral de la buget"-3 conturi, "Sursa de finantare: E Activitati finantate integral din venituri proprii"-2 conturi, "Sursa de finantare: F Integral venituri proprii"-1 cont, "Sursa de finantare: G Venituri proprii si subventii"-1 cont (oras Mangalia). Care sa fie oare cel in care o persoana juridica sau fizica isi plateste amenda pentru rovinieta? Imi depaseste abilitatile de logica...:(

  RăspundețiȘtergere
 2. Fara cuvinte,
  de 30 min citesc informatii cum sa dau acesti bani statului roman !!! Statului care intr-adevar STA si nu te ajuta sa ii dai acesti bani mai usor. Pe PV informatii infime, pe pagina de internet a institutiei NIMIC! Pur si simplu imi este sila! O sa am grija sa nu mai dau nici un leu acestui stat care sta cu adevarat si nu face mai nimic pentru cetatean.

  RăspundețiȘtergere
 3. Intradevar, link ul duce la altele, insa pana acolo, multumim de info!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. La Bucuresti sectorul 2, pe ghiseul.ro orice ai selecta la amenzi e acelasi cont IBAN. O sa o pun la Alte amenzi ca nu e clar. Ar trebui sa fie o tanti operator la taxe, care tasteaza cu un singur deget incet da' sigur, care sa o modifice. Daca nu, vine somatie si le trimiti mail cu dovada platii. La mine a tinut de cateva ori.

  RăspundețiȘtergere