luni, 19 decembrie 2022

Ce este rovinieta?

Rovinieta este un sistem de plata a taxelor de drum din Romania, care a fost introdus in anul 2006 pentru a finanta modernizarea retelei de drumuri nationale. Acest sistem functioneaza prin emiterea unor coduri electronice care trebuie achizitionate de catre conducatorii auto inainte de a parcurge o anumita distanta pe drumurile nationale din Romania. 

Rovinieta este obligatorie pentru toate vehiculele care circula pe drumurile nationale din Romania, indiferent de tipul lor (auto, autocar, camion etc.), cu exceptia autovehiculelor care sunt utilizate in scopuri de serviciu public (cum ar fi ambulantele sau masinile de pompieri). 

Exista mai multe tipuri de roviniete disponibile, in functie de distanta pe care doriti sa o parcurgeti si de tipul vehiculului pe care il utilizati. De exemplu, exista roviniete pentru vehiculele care circula pe drumurile nationale pentru o perioada de o saptamana, o luna sau un an. 

De asemenea, exista roviniete diferentiate pentru autoturisme, autocare si camioane, in functie de greutatea lor si de numarul de axe. Rovinieta poate fi achizitionata de la punctele de vanzare autorizate, cum ar fi benzinariile sau oficiile postale, sau prin intermediul site-urilor autorizate ale sistemului de plata a taxelor de drum.
 
rovinieta



De asemenea, exista aplicatii mobile prin care puteti achizitiona rovinieta digitala, fara a mai fi nevoie sa achizitionati un talon fizic. In cazul in care nu aveti rovinieta valabila atunci cand circulati pe drumurile nationale din Romania, riscati sa fiti amendat de catre politie. 

Amenzile pentru neplata taxelor de drum pot fi destul de ridicate, asa ca este important sa achizitionati rovinieta inainte de a incepe calatoria. In concluzie, rovinieta este un sistem important de plata a taxelor de drum din Romania, care ajuta la finantarea modernizarii retelei de drumuri nationale si ofera acces la anumite servicii suplimentare. 

Este obligatorie pentru toate vehiculele care circula pe drumurile nationale din Romania, asa ca asigurati-va ca aveti o rovinieta valabila inainte de a pleca la drum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu