marți, 16 august 2011

INTREBARI FRECVENTE PRIVIND ROVINIETA

1. In urma primirii unui proces verbal de constatare a contraventiei, am constatat faptul ca operatorul care a eliberat rovinieta a inscris eronat numarul de inmatriculare al vehiculului. Ce trebuie sa fac in vederea remedierii erorii?

- in cazul achizitionarii unei roviniete la care a fost inscris eronat numarul de inmatriculare al vehiculului, corectia se va putea opera cu conditia ca numarul de identificare inscris pe rovinieta sa coincida cu cel inscris in certificatul de inmatriculare/cartea de identitate a vehiculului.
Solicitarea de corectie se transmite prin fax la numarul 021.318.66.50, insotita de urmatoarele documente:
_ copie de pe bonul fiscal obtinut in urma achitarii rovinietei;
_ copie de pe certificatul de inmatriculare al vehiculului;
_ copie de pe rovinieta;

2. Am vandut vehiculul si totusi am primit un proces verbal de constatare a contraventiei.

- acest lucru se datoreaza faptului ca in urma vanzarii vehiculului noul proprietar nu a efectuat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului in termenul prevazut de legislatia in vigoare (Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr.1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor). Din acest motiv, in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dumneavoastra figurati in continuare ca si detinator al vehiculului, iar in cazul utilizatorilor romani (persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in România) responsabilitatea achitarii rovinietei revine in exclusivitatea acestora. CNADNR nu are niciun drept in aplicarea sanctiunilor altor persoane, decat celor inscrise in certificatul de inmatriculare ca detinatori sau ca utilizatori in baza unui drept legal.
In aceasta situatie, puteti formula o contestatia la procesul verbal emis, in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, la Judecatoria pe raza careia a fost savarsita contraventia.

3. Am primit un proces verbal de contraventie, pe care l-am achitat. Ce trebuie sa fac mai departe?

- in cazul in care ati achitat amenda si tariful de despagubire, trebuie sa detasati instiintarea de plata din partea de jos a procesului verbal de contraventie, pe care sa o transmiteti, impreuna cu copii de pe chitanta de plata a amenzii si chitanta de plata a tarifului de despagubire, la CESTRIN, prin una din urmatoarele metode:
_ prin posta, la adresa Bd. Iuliu Maniu, nr. 401 A, Sector 6, Bucuresti
_ prin fax la numarul 021.315.15.84;
_ prin e-mail la adresa info.rovinieta@cestrin.ro;
_ prin predare directa la sediul CESTRIN, Bd. Iuliu Maniu, nr. 401 A, Sector 6, Bucuresti;
Va rugam sa pastrati originalele documentelor de plata.


4. Am primit mai multe procese verbale de contraventie, emise pentru acelasi vehicul, dar cu date de savarsire a contraventiilor diferite. Trebuie ca la fiecare proces verbal sa platesc amenda si tariful de despagubire?

-DA

5. Daca in urma sanctionarii contraventionale, am platit tariful de despagubire, mai trebuie sa cumpar o rovinieta?

- plata tarifului de despagubire nu atrage dupa sine dobandirea unei roviniete valabile.
Prin urmare, desi ati achitat tariful de despagubire, ulterior trebuie sa va achizitionati si o rovinieta valabila, in cazul in care doriti sa utilizati reteaua de drumuri nationale.


6. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea in cazul in care am vandut vehiculul, am pastrat numarul de inmatriculare, si am inmatriculat un alt vehicul cu acest numar?

- NU

7. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea in cazul in care s-a schimbat proprietarul sau adresa de domiciliu a proprietarului, dar numarul de inmatriculare a ramas acelasi?

- DA

8. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea in cazul in care s-a schimbat numarul de
inmatriculare?

- in cazul in care pentru un vehicul a fost schimbat numarul de inmatriculare, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul solicita in scris la CNADNR efectuarea modificarii in baza de date, conform prevederilor Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin OMTI nr. 769/2010.
Pentru efectuarea modificarii utilizatorul se va prezenta la unul din punctele de lucru ale CNADNR – SA ( lista punctelor unde se poate efectua aceasta modificare se regaseste aici), o cerere scrisa conform formularului tip care se regaseste pe aceeasi pagina web aici), cartea de identitate a vehiculului in copie si original. Tariful de modificare a numarului de inmatriculare in baza de date este de 20 lei, fara TVA, pentru fiecare numar modificat.

9. Am achizitionat un vehicul si pana la inmatriculare acesta circula cu numere provizorii (numere rosii). Este necesara achizitionarea unei roviniete pentru aceasta perioada?

- atat pentru vehiculele care circula cu numere provizorii, cat si pentru vehiculele inregistrate, NU se achita rovinieta;

10. Am inmatriculat un vehicul, iar la momentul la care am dorit sa achizitionez rovinieta, operatorul m-a instiintat ca pentru numarul de inmatriculare respectiv exista o rovinieta valabila. Mai trebuie sa achizitionez o noua rovinieta?

- in cazul in care in sistemul informatic, pentru numarul de inmatriculare respectiv exista o rovinieta aflata in perioada de valabilitate, aceasta se considera a fi valida pentru vehiculul dv., numai in cazul in care numarul de identificare pentru care a fost eliberata rovinieta respectiva este acelasi cu numarul de identificare din certificatul de inmatriculare al vehiculului detinut de catre dv., si rovinieta respectiva a fost eliberata
pentru tipul de vehicul detinut de catre dv;
In cazul in care cele doua numere de identificare nu sunt identice, sau tipul vehiculului detinut de catre dv. este diferit de tipul vehiculului pentru care s-a emis rovinieta existenta in sistemul informatic, aceasta nu se considera a fi valabila pentru vehiculul detinut de catre dv., iar operatorul are obligatia sa va elibereze rovinieta
solicitata.

11. Am vandut vehiculul, iar rovinieta achizitionata inca mai este in perioada de valabilitate. Imi poate fi calculata si restituita suma aferenta perioadei de neutilizare, de la data vanzarii vehiculului pana la data expirarii valabilitatii rovinietei?

- NU
- restituirea sumei, corespunzatoare perioadei de neutilizare, se face numai la solicitarea utilizatorului, in situatia radierii din circulatie a vehiculului ca urmare a:
- dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
- scoaterii definitive din România a vehiculului;
- declararii furtului vehiculului.

12. Am achitat mai multe roviniete pentru acelasi vehicul, cu perioade de valabilitate care se suprapun cel putin o zi,. Cum procedez pentru a mi se restitui contravaloarea tarifului pentru care perioadele de valabilitate ale rovinietele achizitionate se suprapun?

- in cazul in care pentru acelasi vehicul se achita mai multe roviniete pentru perioade de valabilitate care se suprapun pentru cel putin o zi, contravaloarea perioadei de suprapunere a rovinietelor, se returneaza in baza unei solicitari de returnare a contravalorii tarifului corespunzator perioadei de suprapunere care se depune la
CNADNR - S.A. impreuna cu o copie a cartii de identitate sau a certificatului de inmatriculare a vehiculului, ce va purta inscrisul "conform cu originalul", semnatura si, dupa caz, stampila utilizatorului.
Suma ce se va returna, va fi calculata in functie de perioada de suprapunere a valabilitatii, mai putin comisioanele bancare si cele cuvenite distribuitorilor si va fi returnata in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

Sursa: C.N.A.D.N.R. S.A.

10 comentarii:

 1. NU MI SE PARE NORMAL CE SE INTIMPLA SANCTIONAREA ESTE BARBARA.PT CA TOTUSI GRESEALA ESTE OMENEASCA.IAR DACA SE CONTINUA ASA AR TREBUI SA FIE SANCTIONATI SI PARLAMENTARI IN ACEST FEL SI CEI CARE TAIE PADURILE ETC ETC .......

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca am trecut cu masina fara a poseda o rovineta valabila la acel moment ,pe langa camere de monitorizare rovineta si apoi in cel mult 10 minute am intrat intr-un peco si am cumparat rovineta cu data din ziua in care am fost depistat in trafic sunt pasibil de amenda?

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu s-a gandit nimeni la faptul ca, din neglijenta si la cat suntem de stresati in ziua de azi, se pot comite greseli. Era normal si omeneste in acelasi timp, sa nu se mai plateasca despagubirea de fiecare data in cazul mai multor PV. Prima data era de ajuns.

  RăspundețiȘtergere
 4. C.N.A.D.N.R. S.A. .... NOI OMU DE RAND PLATESTE O TAXA(ROVINETA) PENTRU UN DRUM CURAT(FARA ZAPADA), ADICA CUM SA AIBA POLITISTU PRETENTIA SA AM CAUCIUCURI DE IARNA, CAND SI EU AM PRETENTIA SA AM UN DRUM CURAT CA AM PLATIT O TAXA DE DRUM PENTRU ASTA

  RăspundețiȘtergere
 5. STIMATI SOFERI TREBUIE SA LUAM ATITUDINE SI SA SPUNEM STOP ACESTOR ABUZURI. NU ESTE CORECT SA FIM LASATI SA MERGEM IN ILEGALITATE TIMP DE 6 LUNI SI ABIA APOI SA FIM ATENTIONATI. ESTE HOTIE LA DRUMUL MARE. PENTRU CE SE PLATESC ATATEA TAXE DE DRUM CACI DRUMURI SI AUTOSTRAZI TOT NU AVEM. ROMANIA TARA CELOR MAI MARI ABUZURI SI HOTII. AR TREBUI SA URMAM SFATUL "DRAGULUI" NOSTRU PRESEDINTE SI SA PLECAM CU TOTII DIN TARA SA VEDEM DE UNDE VOR MAI COLECTA TAXE ABUZIVE. RUSINE PENTRU EI CA NE LIVREAZA PE BANDA ABUZ DUPA ABUZ, DAR MAI ALES RUSINE NOUA TUTUROR CA NU STIM SA IESIM IN FATA DECAT LA "POMENILE" DE LA SUPERMARKET SI LA ASA ZISA "CREDINTA" CU OCAZIA DIVERSELOR SARBATORI RELIGIOASE.

  RăspundețiȘtergere
 6. NU CIRCUL CU AUTOTURISMUL DE PERIOADA RECE (CCA 3 LUNI PE AN). DE CE NU EXISTA UN TARIF CORESPUNZATOR CELOR 9 LUNI (CI NUMAI 1 LUNA SAU 3 LUNI,CARE DEPASESTE MULT SUMA PENTRU 12 LUNI)

  RăspundețiȘtergere
 7. daca locuiesc intr-un orasel pe unde trece un DN si sunt surprins in oras pe dn sunt pasibil de amenda

  RăspundețiȘtergere
 8. Oameni buni, in loc sa va plangeti ca legea este barbara si amenzile sunt uriase mai bine v-ati cumpara rovinietele la timp.

  Aveti pretentia la drumuri bune, aveti pretentia la drumuri ca in strainatate si totusi va gasesc aici pe blog plangandu-va pentru sume MINUSCULE in comparatie cu amenzile ...

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu am reusit sa ma lamuresc din tot ce am citit pe diverse site-uri (incluzand forumuri) daca pt un locuitor din Bucuresti este nevoie de rovinieta pt a merge la aeroportul din Otopeni.
  Sper ca ma poate lamuri cineva definitiv si cu indicarea unor argumente avand suport in legislatie.
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 10. DE CE NU SE POATE STERGE DIN EVIDENTA C.N.A.D.N.R O PERSOANA FIZICA CARE A VANDUT MASINA LEGAL PRIN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE SI RADIATA FISCAL,DAR PE TALON FIGUREAZA TOT EL,PENTRU CA CEL CARE A CUMPARAT-O INTARZIE SA O INMATRICULEZE?NU AR FI MAI SIMPLU CA CEL CARE A VANDUT MASINA SA SE SCADA SI DIN EVIDENTA C.A.D.N.R PE BAZA UNUI CV-C SI CERTIFICAT FISCAL,CU CE ESTE EL DE VINA CA CEL CARE O FOLOSESTE NU ARE ROVINIETA.SE POATE FACE ASTA, DAR NU SE VREA,MAI BINE SA TRIMITEM AMENZI AIUREA FARA SA SIMPLIFICAM LUCRURILE IN FAVOAREA CETATEANULUI SI MAI ALES CA AVEM SISTEM COMPUTERIZAT!DAR IN TARA ASTA DEGEABA AVEM IDEI,NU STIM DECAT SA JEFUIM POPORUL SI SA-L PUNEM PE DRUMURI,ASTA FAC CEI DE LA DRUMURILE PROASTE DIN ROMANIA!

  RăspundețiȘtergere