miercuri, 8 iunie 2011

Taxa pe autostrazi in Romania, colectata de la inceputul anului 2012

Directorul general al CNADNR, Daniela Draghia, a declarat marti ca intreaga retea de autostrazi va fi taxata, mentionand ca institutia lucreaza la stabilirea valorii si a modului in care se vor colecta banii.
"Comisia Europeana a impus conditii clare, atunci cand ne-au dat finantarea, si anume taxarea autostrazilor. Vorbim de Coridorul IV, dar si de celelalte autostrazi deja construite. Intreaga retea va fi taxata", a precizat Draghia pentru Mediafax.
In prezent, doar tronsonul Bucuresti-Cernavoda din autostrada Bucuresti-Constanta se afla pe traseul Coridorului IV.
CNADNR lucreaza la calcularea taxei, precum si la modul in care aceasta va fi aplicata, respectiv prin puncte de colectare sau cu ajutorul satelitilor prin Programul Galileo al Uniunii Europene (sistem european de radionavigatie), care va intra in vigoare in 2013. Radionavigatia prin satelit este o tehnologie care permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitionarea in orice moment.
De asemenea, Draghia a mai subliniat ca pentru aprobarea taxarii de catre Comisia Europeana sunt necesare sase luni, potrivit Newsin.
"Comisia Europeana a pus conditii clare in vederea finantarii, respectiv taxarea autostrazilor", a declarat Draghia. Aceasta a precizat ca reprezentantii Uniunii Europene trebuie sa fie convinsi ca banii care se vor strange din taxa de autostrada vor acoperi costurile de mentenanta.
Draghia a adaugat ca taxarea va fi introdusa pe toate tronsoanele de autostrada, inclusiv pe A1 si A2.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat marti ca Uniunea Europeana impune Romaniei sa taxeze tronsoanele de autostrada, dar valoarea acestei taxe nu a fost inca stabilita de consultantii ministerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu