joi, 30 octombrie 2008

Pericol in crestere pe soselele din Romania

Dinamica accidentelor grave, ca factor principal al dimensiunii daunelor inregistrate de piata asigurarilor auto, precum si indisciplina conducatorilor auto reprezinta numai doi factori care duc la cresterea daunalitatii si destabilizarea pietei de profil. In primele noua luni ale anului in curs, numarul accidentelor rutiere a avut o crestere de 26,24% fata de acceasi perioada a lui 2007, de la 5.785 la 7.303, potrivit sefului Directiei Politiei Rutiere, Viorel RECOSEANU.

Bilantul pentru intervalul ianuarie-septembrie 2008 anuntat de reprezentantul Politiei Rutiere indica o crestere cu 10,5% a numarului deceselor din accidente rutiere, de la 1.893, in primele noua luni ale anului anterior, la 2.094, in conditiile in care in intreg anul 2007 s-au inregistrat 2.712 decese. Totodata, numarul ranitilor grav a avut o evolutie semnificativa, de aproape 35%, de la 4.806 la 6.476.

In ceea ce priveste cauzele care au provocat accidentele, in aceasta perioada a continuat cresterea in importanta a factorilor uman si de drum fata de evenimentelor cauzate de starea tehnica a vehiculelor.

Astfel, principalii vinovati au fost soferii, in 58% din cazuri, pietonii, in 24%, iar motociclistii au cauzat 11% din accidente. In localitatile urbane s-a produs cea mai mare parte din accidente, adica 45%, in mediul rural, 32% din total, in timp ce in afara localitatilor s-au inregistrat 235 din evenimentele rutiere.

Daca Romania ocupa in 2007 ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste siguranta rutiera, clasament condus de franta, Portugalia si Luxemburg, evolutia bilantului accidentelor rutiere nu ofera, din pacate, perspectiva schimbarii pozitiei in acest top nici in anul 2008.
Numarul persoanelor care isi pierd viata in accidente rutiere pe soselele din Romania, calculat la un milion de locuitori, este cu 50% mai mare decat media europeana. Asadar, daca in Uniunea Europeana mor anual 86 de persoane la fiecare un milion de locuitori, in urma accidentelor rutiere de pe soselele Romaniei numarul acestora ajunge la 129 de persoane.

In anul 2007, in Romania, numarul de decese din evenimente rutiere a inregistrat o evolutie de 5,28%, pana la 2.712 de persoane, comparativ cu aproximativ 42.000 la nivelul intregii Uniuni Europene.

Totodata, statisticile s-ar putea inrautati si mai mult in absenta unei infrastructuri corespunzatoare, mai ales in mediul rural, pentru anul 2008 estimandu-se o crestere, pana la 3.000 de decese, din accidente rutiere, potrivit declaratiilor lui Marian NEDELESCU, Presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu