Dupa sedinta de miercuri, in care urma sa discute taxa auto, Guvernul a anuntat amanarea unei decizii cu 1-2 saptamani. Pana sa parafeze oficial formula finala a taxei, oficialii romani nu reusesc sa se puna de acord intre ei in privinta unei variante de calcul sau a alteia. Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a declarat ca UDMR propune mai multe variante de reducere a taxei, care vor fi analizate in aceasta saptamana si ca o decizie finala ar putea fi luata abia saptamana viitoare.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat dupa sedinta de Guvern ca Proiectul de Ordonanta referitoare la taxa pe poluare auto va fi prezentat liderilor partidelor parlamentare, dezbaterea acesteia de catre Guvern urmand sa fie amanata pentru una-doua saptamani.
"Este foarte important sa fie explicat temeiul stabilirii acestei taxe, dar si posibilele consecinte ale respingerii Ordonantei in Parlament, situatie in care Romania ar fi subiect al unui proces neonorant. Respingerea Ordonantei ar lasa neelucidata o tema de mare actualitate in intreaga Europa. Toate tarile europene sunt preocupate, in acest moment, de impactul poluarii produse de autovehicule asupra schimbarilor climatice", a declarat ministrul Vosganian.
"Exista opinii diferite. Noi am discutat in cadrul UDMR si am propus o reducere drastica a taxei, dar am avut discutii pe tema asta si cu colegii liberali si ...vom vedea. Ministerul Mediului are mai multe variante de diminuare care trebuie discutate", a declarat Borbely inaintea sedintei de Guvern, iar informatiile sale s-au dovedit corecte: Guvernul a amanat luarea unei decizii.
Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor a publicat deja un proiect de Ordonanta care contine formula propusa spre aprobare.
Conform declaratiilor de pana acum ale Guvernantilor, in urma discutiilor cu Comisia Europeana, Executivul ar fi trebuit sa aprobe pana la sfarsitul lunii (adica in sedinta de Guvern din 30 ianuarie, n.r.) noua varianta a taxei auto.
Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro, dupa intalnirea dintre oficialii romani si cei europeni, ca "o varianta finala a actului normativ, care include aceste corectii, va fi promovata sub forma unei Ordonante de Urgenta pana la 31 ianuarie. "
Cu o saptamana in urma, reprezentantii Directoratului general pentru taxe al Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile romane trebuie mai intai sa implementeze noua legislatie care este compatibila cu legislatia europeana, si abia apoi este posibila inchiderea procedurii de infringement (incalcarea regulamentului european). Pe durata acestui proces, au mai spus reprezentantii CE, Bruxelles-ul nu va furniza publicului informatii pe acest subiect.
Sursa: HotNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu