sâmbătă, 27 ianuarie 2007

Asigurarile de locuinte

Chiar daca asigurarile de locuinta nu sunt obligatorii inca in Romania, de
> ce ar trebui cineva sa isi asigure proprietatea?

Este mult mai important sa-ti asiguri acoperisul de deasupra capului decat, sa zicem, masina. Este foarte adevarat ca riscul ca un eveniment nefericit sa se produca la autoturismul propriu este mult mai mare, dar, pe de alta parte, in cazul locuintei, daca un eveniment asigurat se produce, paguba suferita este incomparabila. In acest caz nu ramane decat sa locuiesti in masina proprie asigurata sau sa apelezi la autoritati. Aceasta practica a autoritatilor, de a despagubi persoanele afectate de calamitatile naturale va disparea, intrucat sarcina de a-si asigura locuinta revine in intregime proprietarului acesteia. De aceea observam preocuparea autoritatilor pentru introducerea obligativitatii in ceea ce priveste asigurarea imobilelor de catre proprietari. Chiar si fara interventia legiuitorului, fiecare dintre noi ar trebui sa constientizeze faptul ca locuinta proprie este cel mai de pret bun al familiei.

> Pe piata au aparut mai multe tipuri de asigurari de locuinta, diverse
> pachete chiar si la aceeasi companie, asigurarile de locuinta pot include
> sau nu anumite lucruri, cum trebuie sa aleaga clientul pentru a nu avea
> surprize la plata daunelor?

In primul rand ar trebui sa se informeze asupra societatii de asigurare cu care intentioneaza sa incheie asigurarea (notorietate, stabilitate financiara si existenta unui program de reasigurare).
Mai apoi trebuie sa-si stabileasca necesitatile in ceea ce priveste riscurile pe care doreste sa le asigure. In acest caz avem o succesiune de riscuri grupate in pachete de care viitorul asigurat ar trebui sa fie instiintat.

Astfel avem:

- RISCURI DE BAZĂ: pachetul FLEXA (incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor);
- RISCURI EXTINSE: FLEXA, furtuna, uragan, vijelie, tornada, ploaie torenţiala, grindina - efecte directe, vandalism prin efracţie sau tâlharie, terorism, greutatea zapezii sau gheţii, izbirea cladirii asigurate de catre autovehicule, unda de şoc provocata de avioane, avalanşe de zapada, cadere accidentala de corpuri, greve, tulburari civile, inundaţie de la apa de conducte, vandalism fara efracţie, furtul elementelor cladirii şi distrugeri provocate de animale;
- RISCURI CATASTROFICE: cutremur de pamânt, inundaţii şi aluviuni provenind de la revarsarea apelor de suprafaţa precum şi din precipitaţii atmosferice temporare, inclusiv din topirea zapezii sau gheţii, prabuşire şi/sau alunecare de teren.

Am enumerat mai sus majoritatea riscurilor care sunt prezente in oferta societatilor de asigurari. Nu toate societatile cuprind toate aceste riscuri, altele prevad riscuri suplimentare dar, important este ca viitorul asigurat sa-si poata face o lista a necesitatilor si sa o plieze pe oferta standard a societatilor de asigurare.

Nu in ultimul rand, trebuie sa fie studiata cu atentie lista excluderilor dintr-o polita de asigurare. In felul acesta se evita discutiile neplacute ce ar putea sa apara cu ocazia despagubirilor.> Contractele de asigurare sunt de regula mari, cu multe clauze, scrise mic
> si greu de citit, poate fi brokerul de asigurare o solutie? Va plati
> acelasi pret?

Rolul brokerului de asigurare este similar avocatului in cadrul unui proces. Consultanta primita de la un profesionist in domeniu este definitorie. Brokerul de asigurare cunoaste conditiile de asigurare de la toate societatile de asigurare cu care colaboreaza si, astfel, poate indruma clientul in alegerea corecta a tipului de asigurare cat si asupra riscurilor necesare.
Mai mult, de regula, asigurarile consiliate de catre brokerul de asigurare sunt negociate pentru clientii sai la tarife mai mici deoarece forta de vanzare a brokerului este apreciata de catre companiile de asigurari prin discounturi de volum aplicate tarifelor practicate.

> Ce mai trebuie sa stie un client asigurat, la ce anume trebuie sa fie
> atent dupa ce s-a asigurat, astfel incat asiguratorul sa nu reclame culpa
> clientului pentru anumite daune?

Date-fiind fraudele in asigurari, clientul trebuie sa stie ca activitatea sa trebuie sa fie una normala, care sa nu genereze riscurile la care este asigurat imobilul. Intentia dovedita in producerea riscului asigurat de catre client aduce cu sine nu numai neplata despagubirilor cat si o latura penala a actiunilor lui. Mai apoi, trebuie facut cunoscut faptul ca, in cazul producerii unui eveniment asigurat, in sarcina clientului intra inclusiv limitarea, prin mijloace proprii, normale, a proportiilor daunei.

> Cum isi poate asigura clientul si bunurile din locuinta, dincolo de
> locuinta in sine?


Procedura de asigurare este aceeasi ca si la asigurarea locuintei. Se face o evaluare a bunurilor din locuinta dupa valoarea lor din factura de achizitie sau valoarea de inlocuire. La valoarea totala se aplica un procent fix din valoarea estimata de client de comun acord cu compania de asigurare. Riscurile la care se asigura bunurile din locuinta sunt similare celor de locuinta la care se adauga riscul furtului prin efractie. Este recomandata asigurarea bunurilor din locuinta impreuna cu locuinta in sine pentru o protectie completa a caminului.

> Cam cat costa o asigurare de locuinta si cum se calculeaza costul?

Costurile legate de asigurarile de locuinte reprezinta un procent fix din valoarea estimata de client de comun acord cu compania de asigurare. Costurile efective difera de la o societate de asigurare la alta, in functie de contractul sau de reasigurare precum si de politica interna a acelei companii.

> In momentul in care se incheie o asigurare de locuinta, ce cost trebuie sa
> declare clientul? Daca valoarea de piata a unui apartament este de 60.000
> de euro, iar acesta il asigura pe 40.000 de euro, platind astfel mai
> putin, ce dezavantaj ar avea?

Exista riscul ca imobilul sa fie subasigurat. In acest caz, cu ocazia unei daune, societatea de asigurare va face propria evaluare si astfel va aplica regula proportionalitatii. Pentru situatia subasigurarii, clientul va primi despagubirile proportional cu diferenta dintre valoarea declarata si valoarea reala a imobilului, de aceea, este bine ca evaluarea sa se faca in colaborare cu societatea sau cu brokerul de asigurare. Aceasta are propriile sisteme de evaluare a imobilelor plecand de la valoarea construirii in nou. In functie de starea cladirii, a anului de constructie precum si a suprafetei construite se poate determina o valoare corecta a imobilului.

Sursa: http://www.asigur.com

Un comentariu:

  1. Buna ziua! Am si eu o intrebare...- acoperisul blocului meu de locuite a fost smus de o furtuna, iar compania de asigurari a precizat ca acesta nu face obiectul asigurarii, desii in contract este prevazut si acest risc (furtuna). In plus, ca urmare a acestui fapt si din cauza defectiunii la scurgerea pluviala a blocului, apartamentul meu a fost inundat...peretii uzi, parchetul umflat din cauza apei, s.a.m.d. Stiu ca in polita mai este prevazut si riscul de avarii accidentale la instalatiile de apa si canalizare, unde presupun ca intra pluviala.
    Considerati ca ar trebui sa imi cer drepturile mai departe?

    RăspundețiȘtergere