sâmbătă, 27 ianuarie 2007

Anunt important pentru solicitantii de carduri europene de asigurari sociale de sanatate

CASMB
Avand în vedere primirea, incepand cu data de 11.01.2007, a primelor Carduri Europene de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) de catre asiguratii CASMB care au depus cereri incepand cu 03.01.2007, prin Decizia Presedintelui - Director General al CASMB nr. 8 din 12.01.2007, se suspenda starea de exceptionalitate prevazuta la Cap. III, alineatul 3.1, litera b) din Ordinul Presedintelui CNAS nr. 559/05.12.2006.
In consecinta, incepand cu data de 15 ianuarie 2007, nu se mai primesc cereri pentru eliberarea Certificatelor Provizorii de Inlocuire (CPI) a CEASS decat de la solicitantii care prezinta documente ce dovedesc necesitatea imediata a calatoriei intr-un stat membru al Uniunii Europene (bilet de avion/tren/autocar, invitatii de la institutii sau companii din statele membre UE, etc.), in copie si original. Avand in vedere mediatizarea intensa a faptului ca eliberarea cardului se face in 7 zile de la data depunerii cererii, va asiguram ca orice insistenta pentru primirea cererilor pentru eliberarea CPI, care nu sunt argumentate si probate prin documente, este inutila.
Termenul de eliberare a CPI pentru solicitantii care dovedesc prin documente necesitatea imediata a calatoriei intr-un stat membru UE este de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la CASMB.
Totodata, va recomandam utilizarea formularului tip de cerere, în pagina 2 a acestui formular fiind precizate si documentele care, in functie de situatia specifica fiecarui solicitant, dovedesc calitatea de asigurat.
Avand in vedere necesitatea verificarii, in conformitate cu instructiunile CNAS, a documentelor care fac dovada calitatii de asigurat, cererile trimise prin posta nu vor fi luate în considerare, inregistrarea acestora la CASMB efectuandu-se ulterior verificarii calitatii de asigurat a solicitantului.
----------------------------------------------------------------
Ce este cardul european de asigurat?
Cardul european de asigurat este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Acest document se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 6 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.
Cine il poate detine?
Pot beneficia de card european de asigurat toti cetatenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si fac dovada achitarii la zi a contributiei.
In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.
Ce drepturi confera?
Cardul european de asigurat confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
Cat costa?
Cardul costa 2,17 RON si contravaloarea lui se achita odata cu inregistrarea cererii tipizate de eliberare a cardului, dupa verificarea calitatii de asigurat.Care este procedura de obtinere? 1. Completezi si semnezi cererea de eliberare a cardului european de asigurat.
2. Atasezi documente care sa ateste calitatea de asigurat in ultimii 5 ani (vezi mai jos)
3. Depui cererea + documentele la sediul CASMB din Str. Valter Maracineanu, nr. 1-3, etajul 3, camera 329 in fiecare zi de luni pana vineri intre orele 08:30 si 16:30
4. Cardul iti va fi eliberat in termen de 7 zile de la data depunerii documentelor de mai sus
Cum demonstrez calitatea de asigurat?
Dovada calitatii de asigurat se realizeaza pentru ultimii 5 ani. I
n cazul in care calitatea de asigurat actuala este mai mica de 5 ani, este necesar a se depune documentele justificative corespunzatoare categoriei/categoriilor de asigurat din care s-a facut parte în perioade anterioare.
Documente necesare justificarii fiecarei categorii:
Copiii pana la varsta de 14 ani:
- certificat de nastere
Copiii de la 14 la 18 ani:
- carte de identitate
Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani:
- act de identitate
- adeverinta de elev, student sau declaratie pe proprie raspundere privind veniturile din munca Salariati:
- adeverinta de salariat in care se precizeaza data angajarii (pentru locul de munca curent)
- fotocopie dupa cartea de munca (pentru locurile de munca anterioare)
Persoane fizice autorizate (liber profesionisti):
- dovada achitarii la zi a contributiei datorate la veniturile impozabile, dar nu la mai putin de un salariu minim lunar brut pe tara
Persoane care beneficiaza de indemnizatie de somaj:
- carnet de somer sau adeverinta de la ANOFM
Pensionari:
- fotocopie dupa decizia de pensionare
- ultimul cupon de pensie - declaratie pe proprie raspundere sub semnatura privata privind calitatea de asociat sau administrator la societati comerciale, in ultimii 5 ani
Persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului:
- act de identitate si decizia emisa de directiile de munca, solidaritate sociala si familie a Municipiului Bucuresti
- plus acte justificative pentru perioadele anterioare, ultimul talon de plata a indemnizatiei de crestere a copilului
Coasigurati:
- dovada calitatii de asigurat si a platii contributiei pe ultimii 5 ani a persoanei intretinatoare (asiguratul)
- acte doveditoare ale gradului de rudenie
- declaratie notariala a persoanei coasigurate din care sa rezulte perioada din ultimii 5 ani în care a avut aceasta calitate, respectiv lipsa veniturilor proprii si daca a fost actionar, asociat sau administrator la societati comerciale precum si faptul ca s-a aflat in întretinerea persoanei asigurate (calitate, nume, prenume, CNP, adresa)
Asociati - administratori la societati comerciale:
- dovada achitarii contributiei calculata asupra veniturilor impozabile (dividende, respectiv indemnizatii de administrare stabilite de AGA)
Sursa: www.lamedic.ro

Asigurarile de locuinte

Chiar daca asigurarile de locuinta nu sunt obligatorii inca in Romania, de
> ce ar trebui cineva sa isi asigure proprietatea?

Este mult mai important sa-ti asiguri acoperisul de deasupra capului decat, sa zicem, masina. Este foarte adevarat ca riscul ca un eveniment nefericit sa se produca la autoturismul propriu este mult mai mare, dar, pe de alta parte, in cazul locuintei, daca un eveniment asigurat se produce, paguba suferita este incomparabila. In acest caz nu ramane decat sa locuiesti in masina proprie asigurata sau sa apelezi la autoritati. Aceasta practica a autoritatilor, de a despagubi persoanele afectate de calamitatile naturale va disparea, intrucat sarcina de a-si asigura locuinta revine in intregime proprietarului acesteia. De aceea observam preocuparea autoritatilor pentru introducerea obligativitatii in ceea ce priveste asigurarea imobilelor de catre proprietari. Chiar si fara interventia legiuitorului, fiecare dintre noi ar trebui sa constientizeze faptul ca locuinta proprie este cel mai de pret bun al familiei.

> Pe piata au aparut mai multe tipuri de asigurari de locuinta, diverse
> pachete chiar si la aceeasi companie, asigurarile de locuinta pot include
> sau nu anumite lucruri, cum trebuie sa aleaga clientul pentru a nu avea
> surprize la plata daunelor?

In primul rand ar trebui sa se informeze asupra societatii de asigurare cu care intentioneaza sa incheie asigurarea (notorietate, stabilitate financiara si existenta unui program de reasigurare).
Mai apoi trebuie sa-si stabileasca necesitatile in ceea ce priveste riscurile pe care doreste sa le asigure. In acest caz avem o succesiune de riscuri grupate in pachete de care viitorul asigurat ar trebui sa fie instiintat.

Astfel avem:

- RISCURI DE BAZĂ: pachetul FLEXA (incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor);
- RISCURI EXTINSE: FLEXA, furtuna, uragan, vijelie, tornada, ploaie torenţiala, grindina - efecte directe, vandalism prin efracţie sau tâlharie, terorism, greutatea zapezii sau gheţii, izbirea cladirii asigurate de catre autovehicule, unda de şoc provocata de avioane, avalanşe de zapada, cadere accidentala de corpuri, greve, tulburari civile, inundaţie de la apa de conducte, vandalism fara efracţie, furtul elementelor cladirii şi distrugeri provocate de animale;
- RISCURI CATASTROFICE: cutremur de pamânt, inundaţii şi aluviuni provenind de la revarsarea apelor de suprafaţa precum şi din precipitaţii atmosferice temporare, inclusiv din topirea zapezii sau gheţii, prabuşire şi/sau alunecare de teren.

Am enumerat mai sus majoritatea riscurilor care sunt prezente in oferta societatilor de asigurari. Nu toate societatile cuprind toate aceste riscuri, altele prevad riscuri suplimentare dar, important este ca viitorul asigurat sa-si poata face o lista a necesitatilor si sa o plieze pe oferta standard a societatilor de asigurare.

Nu in ultimul rand, trebuie sa fie studiata cu atentie lista excluderilor dintr-o polita de asigurare. In felul acesta se evita discutiile neplacute ce ar putea sa apara cu ocazia despagubirilor.



> Contractele de asigurare sunt de regula mari, cu multe clauze, scrise mic
> si greu de citit, poate fi brokerul de asigurare o solutie? Va plati
> acelasi pret?

Rolul brokerului de asigurare este similar avocatului in cadrul unui proces. Consultanta primita de la un profesionist in domeniu este definitorie. Brokerul de asigurare cunoaste conditiile de asigurare de la toate societatile de asigurare cu care colaboreaza si, astfel, poate indruma clientul in alegerea corecta a tipului de asigurare cat si asupra riscurilor necesare.
Mai mult, de regula, asigurarile consiliate de catre brokerul de asigurare sunt negociate pentru clientii sai la tarife mai mici deoarece forta de vanzare a brokerului este apreciata de catre companiile de asigurari prin discounturi de volum aplicate tarifelor practicate.

> Ce mai trebuie sa stie un client asigurat, la ce anume trebuie sa fie
> atent dupa ce s-a asigurat, astfel incat asiguratorul sa nu reclame culpa
> clientului pentru anumite daune?

Date-fiind fraudele in asigurari, clientul trebuie sa stie ca activitatea sa trebuie sa fie una normala, care sa nu genereze riscurile la care este asigurat imobilul. Intentia dovedita in producerea riscului asigurat de catre client aduce cu sine nu numai neplata despagubirilor cat si o latura penala a actiunilor lui. Mai apoi, trebuie facut cunoscut faptul ca, in cazul producerii unui eveniment asigurat, in sarcina clientului intra inclusiv limitarea, prin mijloace proprii, normale, a proportiilor daunei.

> Cum isi poate asigura clientul si bunurile din locuinta, dincolo de
> locuinta in sine?


Procedura de asigurare este aceeasi ca si la asigurarea locuintei. Se face o evaluare a bunurilor din locuinta dupa valoarea lor din factura de achizitie sau valoarea de inlocuire. La valoarea totala se aplica un procent fix din valoarea estimata de client de comun acord cu compania de asigurare. Riscurile la care se asigura bunurile din locuinta sunt similare celor de locuinta la care se adauga riscul furtului prin efractie. Este recomandata asigurarea bunurilor din locuinta impreuna cu locuinta in sine pentru o protectie completa a caminului.

> Cam cat costa o asigurare de locuinta si cum se calculeaza costul?

Costurile legate de asigurarile de locuinte reprezinta un procent fix din valoarea estimata de client de comun acord cu compania de asigurare. Costurile efective difera de la o societate de asigurare la alta, in functie de contractul sau de reasigurare precum si de politica interna a acelei companii.

> In momentul in care se incheie o asigurare de locuinta, ce cost trebuie sa
> declare clientul? Daca valoarea de piata a unui apartament este de 60.000
> de euro, iar acesta il asigura pe 40.000 de euro, platind astfel mai
> putin, ce dezavantaj ar avea?

Exista riscul ca imobilul sa fie subasigurat. In acest caz, cu ocazia unei daune, societatea de asigurare va face propria evaluare si astfel va aplica regula proportionalitatii. Pentru situatia subasigurarii, clientul va primi despagubirile proportional cu diferenta dintre valoarea declarata si valoarea reala a imobilului, de aceea, este bine ca evaluarea sa se faca in colaborare cu societatea sau cu brokerul de asigurare. Aceasta are propriile sisteme de evaluare a imobilelor plecand de la valoarea construirii in nou. In functie de starea cladirii, a anului de constructie precum si a suprafetei construite se poate determina o valoare corecta a imobilului.

Sursa: http://www.asigur.com