marți, 21 noiembrie 2006

Asirom a intrat in redresare financiara

Trei companii de asigurari cu capital autohton sunt acum sub supraveghere speciala, in cea mai grava criza din industrie de dupa 1990. Compania de asigurare Asirom a fost plasata sub procedura de redresare financiara de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), printr-o decizie luata in urma cu doua saptamani, dar tinuta secreta intre timp.

Decizia CSA dateaza din 6 noiembrie, dar a fost publicata in Monitorul Oficial abia vineri, 17 noiembrie. Intre timp, nici CSA si nici piata Rasdaq a Bursei, unde compania este listata, nu au comunicat intrarea Asirom in procedura de redresare financiara.

Conform deciziei CSA, Asirom s-a sustras de la obligatiile de raportare privind unii indicatori tehnici, fapt care a motivat decizia Comisiei. Practic, Asirom a fost suspectata ca a alunecat cu marja de solvabilitate sub limita permisa de lege, punand in pericol stabilitatea companiei si interesul asiguratilor.

CSA spune ca Asirom nu a depus bilantul contabil, calculul marjei de solvabilitate, situatia rezervelor tehnice si alti indicatori. Compania a transmis catre CSA, ulterior hotararii de a intra in procedura de redresare, indicatorii solicitati, din care a reiesit ca marja de solvabilitate este sub limita admisa, conform unor surse oficiale. Compania a ajuns in aceasta situatie ca urmare a unui litigiu cu Fiscul, care ar fi blocat conturi ale firmei de circa 20 milioane RON (5,7 mil. euro) pentru ca a considerat ca a trecut pe cheltuieli anumite sume in mod necorespunzator, conform surselor citate. De asemenea, majorarea daunelor auto si scaderea numarului de polite RCA vandute au contribuit la inrautatirea indicatorilor financiari ai companiei.

Reprezentantii companiei si ai actionarilor semnificativi nu au putut fi contactati pentru detalii. Conform unei decizii anterioare a companiei, actionarii au fost convocati pe 4 decembrie pentru a aproba majorarea capitalului cu 13 mil. euro, fata de suma de 18 mil. euro, cat este capitalul social in prezent.

Compania ocupa locul doi pe piata asigurarilor dupa volumul primelor brute subscrise, in urma Allianz-Tiriac Asigurari. Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin firma Interagro, care detine 50% din titlurile Asirom. Ceilalti actionari semnificativi sunt fondurile de investitii Broadhurst Investments Ltd., cu 14,93%, si QVT Fund, cu 12,23%. De asemenea, AVAS detine 6,38% din Asirom, actiuni ce vor fi transferate la Fondul Proprietatea.

In ultima vreme, cele doua fonduri de investitii s-au aflat in conflict cu actionarul majoritar Interagro, pe tema delistarii societatii de pe piata Rasdaq, a tinerii registrului actionarilor, dar si pe alte teme. Tranzactionarea titlurilor Asirom este suspendata din luna aprilie, valoarea la zi a companiei fiind de circa 110 mil. euro.

Asirom a inregistrat in primele noua luni ale acestui an prime brute subscrise de aproximativ 134 de milioane de euro, in stagnare fata de primele noua luni din 2005 si un profit de circa 280.000 de euro (un milion de lei), comparativ cu pierderile de 2,35 de milioane de euro (8,54 mil. lei) din primele noua luni din 2005. Compania a pierdut teren pe piata, de la o cota de 13% in 2005 la 11,1% in primele noua luni.

Per total anul trecut, compania a inregistrat pierderi de 10 mil. euro, dar ultimele declaratii ale oficialilor companiei aratau intentia de a trece pe profit in 2006. De asemenea, managerii Asirom isi propusesera o crestere de 21% anul acesta, situatia dupa primele noua luni aratand insa o stagnare.

Asirom este a treia victima din acest an a luptei pentru cota de piata din segmentul asigurarilor. ARDAF Cluj a intrat in procedura de administrare speciala la jumatatea verii acestui an, din cauza unei crize de lichiditate, iar Asiban a intrat in redresare financiara luna trecuta, fiind necesara o majorare de capital de peste 10 milioane de euro, care este in curs. Aceasta este cea mai grava criza pe piata asigurarilor din 1990 incoace. mihai.bobocea@zf.ro

Sursa: www. zf. ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu