In urmatoarele patru luni, urmeaza sa va alegeti un fond de pensii obligatorii administrate privat.
Pe plan mediatic a inceput avalansa reclamelor, iar incepand de maine va fi lansata campanie de informare privind pensiile private obligatorii, initiata de autoritati. Cu toate acestea sunt intrebari, la care nu se raspunde in campaniile publicitare, informeaza Adevarul.
Publicatia propune raspunsul la cinci intrebari importante.
"Cum o sa primesc contributia la sfarsitul perioadei de cotizare?"
Dupa ce salariatul a cotizat timp de 25, 35 de ani, contribuabilul va beneficia de pensia obligatorie adminstrat privat, cand va implini varsta legala de retragere din activitate (60 de ani femeile, 65 de ani barbatii). Pensia va fi primita pe o perioada cuprinsa intre 5 - 20 de ani, in functie de intervalul de timp, pe care-l stabiliti cu administratorul.
"Ce se intampla cu banii daca mor mai devreme?"
Spre deosebire de pensie de stat, care nu se mosteneste, pensia privata obligatorie si cea facultativa va fi mostenita de urmasii dumneavostra. Insa, pensia nu poate fi ridicata inainte de varsta legala de pensionare, in conditiile in care decesul participantului are loc inainte.
"Ce se intampla daca nu mai contribui?"
Daca nu mai cotizati deoarece nu mai sunteti angajat si ati devenit patron sau liber profesionist, banii nu vor fi retrasi, ci se vor investi in continuare de catre administratorul fondului de pensii.
"Cat de sigur e sistemul?"
Autoritatile s-au asigurat ca administratorul fondului nu poate sa-si insuseasca banii contribuabililor, deoarece acestia sunt depozitati in banca. Fiecare fond de pensii are obligatia de a-si alege o banca depozitar.
Fondurile de pensii private, in sine nu vor falimenta nicodata, insa administratorul fondului poate da faliment, fapt care nu se rasfrange asupra banilor contribuabililor. Exista un Fond de Garantare, care va cotiza pensiile private, daca adminsitratorul fondului a falimentat. Fondul de garantare presupune contributia tuturor administratorilor, cu o suma, a carei valoare este fixata anual de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Cum citesc un prospect de pensii? "
Mihai Seitan, director partener la firma de brokeraj de pensii FinCo&Partners si fost presedinte al Casei Nationale de Pensii considera ca cele mai importante date se refera la: prezentarea companiei (daca ati mai auzit de ea?, ce actionari are?), nivelul comisioanelor si politica investitionala.
"Aici este de urmarit cum isi alege firma investitiile, daca sunt cu expunere mare pe bursa sau daca investeste cu precadere in titluri de stat (varianta buna pentru cei conservatori)", a detaliat Seitan pentru Adevarul.
Gradul de risc al fondului este determinat de procentul alocat investitiilor cu titlurile listate.
Sursa: Adevarul
Ce se intampla daca mor mai tarziu decat perioada stabilita cu administratorul de pensii?
RăspundețiȘtergere