marți, 12 iunie 2007

Asigurarile private de sanatate sau abonamentele la clinicile medicale private?

In Romania, companiile prefera sa ofera personalului abonamente la clinici private in defavoarea asigurarilor private de sanatate. Motivele care sustin aceasta situatie sunt desigur de ordin financiar. In timp ce asigurarea de sanatate aduce avantajul deductibilitatii maxime de numai 200 de euro/ angajat, abonamentele la clinicile private sunt mai avantajoase prin faptul ca se justifica mai usor la impozitul pe venit.

Se pare ca deductibilitata de 200 de euro nu este avantajoasa pentru marile companii. Astfel, daca pentru un angajat se cotizeaza 30 de euro lunar, intr-un an de zile cheltuielile totalizeaza 360 euro. Potrivit legii, impozitul aferent acestei contributii pentru fiecare angajat este de 290 euro. Astfel costul total pentru un angajat se va plati 650 euro per angajat, din care se deduce 200 de euro, iar compania se alege cu 32 de euro, suma care reprezinta 16% din cei 200 de euro dedusi.

Cele doua optiuni difera prin perioada de spitalizare, care este acoperita numai de asigurarile de sanatate privata.

Persoanele care cotizeaza la abonamente, beneficiaza de un tratament si preventie in functie de planul de beneficii, pe care l-au ales. Insa, aici nu intra si acoperirea spitalizarii de catre asigurator. De asemenea sunt asigurate doar serviciile medicale din cadrul clinicii, cu care s-a incheiat contractul.

Cei care opteaza pentru asigurarile de sanatate au asigurata si perioada de spitalizare intr-un centru privat. Insa, principala hiba a politei este ca asiguratul beneficiaza doar de tratamentul afectiunilor care survin dupa incheierea contractului.

In prezent, piata serviciilor medicale private este de aproximativ 200 milioane de euro pe an si este formata din zeci de clinici private si doar doua spitale de dimensiuni mai mari - Euroclinic (care colaboreaza cu Interamerican) si MedLife (colaboreaz cu AIG). Piata este reprezentata de urmatorii operatori de servicii medicale private sunt Medicover, MedLife, Centrul Medical Unirea, Medsana, Sanador, Clinica Polisano, Hiperdia.

Cei mai importanti asiguratori care activeaza pe aceasta piata sunt: Allianz - Tiriac, AIG Life, Aviva, BCR Asigurari sau Generali. Dintre acestia, unele societati de asigurare ofera servicii exclusive precum: Aviva- Medicover, Interamerican - Euroclinic, AIG Life- MedLife.

Sursa: Adevarul, 11 iunie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu