marți, 6 februarie 2007

Obligativitatea asigurarilor de locuinte?

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operabila la mijlocul anului 2007.Daca nivelul primelor de asigurare si al sumelor asigurate este batut în cuie, nu acelasi lucru se poate spune despre modul în care pool-ul de asigurare va reusi saacopere pagubele produse de dezastrele naturale.Cu o întârziere de sase luni (din cauza discutiilor asupra textului normativului), asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni litera de lege pentru toti românii caredetin o locuinta. Astfel, la sfârsitul lunii iunie a acestui an, toti proprietarii vor cotiza pentru a-siasigura casa împotriva producerii inundatiilor, a alunecarilor de teren si a cutremurelor.
Sumele colectate prin plata primei de asigurare – 10 euro, respectiv, 20 euro, în functie de materialul din care este construita casa – ar trebui sa acopere macar partial pagubele generate de o eventuala calamitate naturala.Fondul locativ care urmeaza sa fie asigurat se ridica la 8,5 milioane de locuinte, din care aproximativ 15% sunt construite din materiale traditionale, ceea ce înseamna ca societatile autorizate sa încheie politele de asigurare vor colecta în jurde 158 milioane de euro.
O suma mica, în conditiile în care, anul trecut, nota de plata a inundatiilor care auafectat teritoriul României în repetate rânduri s-a ridicat la nu mai putin de 1,5 miliarde de euro. Bilantul facut de Paul Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), indica aproximativ 44.800 de case distruse de ape, 49.000de anexe gospodaresti si 540.000 de scoli, gradinite, spitale si dispensare.
Desigur, cifra pierderilor materiale se refera si la cladirile publice, care în România nu sunt asigurate.

Statul împrumuta pool-ul de asigurare
Cum producerea repetata a calamitatilor într-un interval scurt de timp ar putea sa le gaseasca "descoperite" pe firmele care vor face parte din pool-ul de asigurare (n.r. – societate pe actiuni abilitata sa încheie contractele de asigurare), statul se va implica în acest business privat sub forma unui împrumut de 300 milioanede euro. "Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare în primul an de functionare si partiala în urmatorii doi ani. În plus, împrumutul va capitaliza societatea", a precizat Radu Mircea Popescu, consilier în cadrul MAI.

Chiar si asa, în România, gradul de neacoperire a pagubelor este de 3,5%.
Procentajul ar putea sa scada pâna la 3% daca tara noastra ar participa la unfond local care sa reuneasca riscurile la nivel balcanic, dupa cum a explicatEugene Gurenko, specialist în cadrul Bancii Mondiale. Participarea României la un fond cu acoperire globala ar reduce rata asigurarii la 2%.

Ajutor pentru 10% din proprietari"
Aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamentevor beneficia de subventionarea partiala sau totala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei", a declarat Radu Mircea Popescu. Este vorba de persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat si deunele dintre persoanele care locuiesc în mediul rural.Nivelul reasigurarii, la finele anului Pâna la sfârsitul acestui an, autoritatile vor stabili nivelul estimativ al primeide reasigurare care va fi platita de pool-ul de asigurare. Radu Mircea Popescu, consilier MAI, a precizat ca, indiferent de rezultatul negocierilor cu firmele internationale, nivelul primei de asigurare platite de proprietarul de locuinta nu se va schimba.



sursa: Edil cluj-Napoca

2 comentarii:

  1. cam multe institutii/locuinte avariate ~ 5.7 institutii/locuinte+anexe ... de obicei in orice localitate raportul intre locuinte si institutii este altul.

    destul de grea matematica, sau nu au fost raportate toate locuintele, sau a fost umflat numarul institutiilor ... 540.000/44 judete = 12.272 institutii/judet ... a fost apocalipsa...cum de s-au distrus atatea?

    "Paul Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), indica aproximativ 44.800 de case distruse de ape, 49.000de anexe gospodaresti si 540.000 de scoli, gradinite, spitale si dispensare."

    RăspundețiȘtergere
  2. mda ...
    dar ce sa-i faci!?
    sunt institutii ale statului care inca raporteaza "realizarile" ca pe vremea raposatului ...

    RăspundețiȘtergere