vineri, 2 decembrie 2011

RCA cu reguli noi din 2012

Pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul Bonus-Malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice. Atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, in situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, pentru a stabili clasa de bonus sau de malus aferenta, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat.

Totodata, asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite.

Acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in sedinta din  29 noiembrie 2011.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat Constantin BUZOIANU, Presedintele CSA.

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare.

In ceea ce priveste masurile de sporire a protectiei pagubitului, modificarile aduse Normei privind asigurarea RCA obliga asiguratorul RCA la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii

De asemenea, termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare. In cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

Limitele de despagubire prin politele RCA au suferit si ele modificarile anuntate. Astfel, incepand cu de anul viitor se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european: pentru pagubele materiale, limita de despagubire este de 1 mil. EUR per eveniment, indiferent de numarul persoanelor vatamate sau de numarul partilor prejudiciate; pentru vatamari corporale si decese (inclusiv daune morale), limita a fost stabilita la nivelul de 5 mil. EUR.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

Sursa: 1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu