joi, 30 mai 2013

Taxa pe drumurile din Ungaria va creste enorm din 1 iulie 2013

Ungaria a anuntat ca va trece de la 1 iulie 2013 la un nou sistem de taxare pe distanta parcursa, inlocuind astfel vinieta pe timp. Aceasta modificare aduce o crestere a costurilor pe cursa pentru transportatorii romani de circa 170 de euro, imposibil de suportat in cazul in care firmele nu negociaza inglobarea ei in tariful de transport. O eventuala amanare a noului sistem de taxare pana in toamna (dupa modelul Ecotaxei de Franta, care s-a amanat pentru dupa 1 octombrie) ar mai putea da o gura de oxigen firmelor de transport din Romania pentru gasirea de solutii de renegociere a contractelor de transport international sau de gasire a unor rute alternative care sa evite Ungaria.

Din numarul de kilometri pe care Dumagas ii efectueaza anual, 85% sunt pe trasee internationale si intracomunitare. Dupa Austria si Germania, cuantumul taxei de drum a crescut si in Franta, prin introducerea eco-taxei si pe drumurile nationale, crescand cheltuiala cu taxele de drum incepand din toamna acestui an.
„Cresterea taxelor pentru anumite tari nu a fost foarte mare, insa beneficiarii de transport nu au inteles nici trecerea de la 37 eurocenti/km la 40. Taxa de drum platita in Ungaria este de aproximativ 15 euro/24 h, dar incepand cu aceasta vara se introduce o taxa/km, iar printr-un calcul rapid ajungem la 100 de euro pe tranzit. Tur-retur inseamna 200 de euro, fata de 30 de euro pana acum. Clientii nostri trebuie sa fie constienti ca trebuie sa introduca acest cost in costurile lor, pentru ca de ceva vreme noi, transportatorii, le suportam pe toate“, a tinut sa sublinieze Lucia Apostol, directorul de transport Dumagas. Pentru camioanele de peste 12 t, pe autostrazile Ungariei, pana la instituirea noii taxe, nivelul de taxe porneste de la 0,083 euro/km la doua axe pana la 0,189 euro/km (Euro 5, EEV, Euro 6). Pe drumurile regionale, autoritatile maghiare, au aplicat o taxa de 0,063 euro/km la doua axe pana la 0,143 euro/km (Euro 5, EEV, Euro 6).
„Impactul noilor taxe va fi foarte mare, in special pentru flotele care fac transport international. Sa speram ca taxa de Ungaria se amana. Conform statisticilor, taxele de drum, in medie, la nivelul Europei, sunt de 20 eurocenti/km. Este o valoare foarte mare, dar nu stim daca este reflectata corect in pretul de transport“, a explicat si Cornelia Gheghesan, COO Cartrans Spedition.

Harta completa de camere video pentru control in trafic rovinieta

Harta completa a celor 63 de sisteme video care iti trimit amenda pentru rovinieta in plic:



Daca ati scapat pana acum fara amenda, din acest an nu mai aveti sanse. Autoritatile vor sa monteze in toata tara camere pentru depistarea celor care nu si-au cumparat roviniete. Mai mult, Fiscul vrea sa blocheze conturile celor care au fost sanctionati si refuza sa-si plateasca amenzile.

Drumuri nationale care leaga Bucurestiul de zona Moldovei, centrul tarii si Oltenia, dar si drumuri nationale din Ardeal, sudul tarii, toate vor fi monitorizate de noi camere inteligente. Aceste sisteme fie le vor completa pe cele existente, fie vor aparea si acolo unde nu erau, iar soferii circulau fara sa plateasca rovinieta.

Autostrada Bucuresti-Ploiesti este singura autostrada din tara care nu are camere pentru roviniete. Acesta situatie se va schimba in acest an, cand autoritatile vor impanzi soseaua cu sisteme de supraveghere video. Grija mare daca circulati pe aici, platiti taxa de drum, ca sa nu fiti amendati.

Numerele de inmatriculare sunt inregistrate in sistemul inteligent al CNADNR, iar amenda va este trimisa in plic, acasa. O activitate profitabila pentru Compania Drumuri, care i-a adus anul trecut in conturi aproape 50 de milioane de euro.

"Sumele provenite din amenzile aplicate de personalul CNADNR constituie venit in proportie de 90% in contul CNADNR si 10% la bugetul de stat."

Cum compania drumuri nu poate sa puna popriri pe conturi, romanii platesc doar cei 10%, ca sa nu fie sanctionati de ANAF. In curand insa, ANAF va prelua colectarea amenzilor de la CNADNR, iar statul spera ca va reusi astfel sa-i oblige pe soferi sa plateasca amenda integrala.

Sursa: Pro TV via ZF.ro