marți, 18 septembrie 2012

Baza de date RCA va fi pusa la dispozitia soferilor

Conducatorii auto care detin o polita de raspundere auto obligatorie (RCA) vor avea acces la istoricul propriilor daune, incepand de sambata. Informatiile despre toate politele emise in ultimii cinci ani pot fi consultate in baza de date CEDAM, administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.


Informatiile sunt confidentiale, detinatorul politei RCA fiind singurul care poate avea acces la baza de date. Pentru afisarea informatiilor sunt necesare codul numeric personal al proprietarului si numarului de
 inmatriculare al masinii.
Clasa de asigurari de raspundere auto civila (RCA) are pondere de 34,47% in total asigurari generale din Romania, cu un volum de subscrieri in coborare cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2011.

luni, 17 septembrie 2012

Planul general national de transport

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă participanţii la trafic, că în perioada 17 septembrie - 27 octombrie se vor desfăşura la nivel naţional măsuratori precum şi anchete de circulaţie, de tip origine-destinaţie în locaţii caracteristice reţelei de drumuri adiacente Municipiilor Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Brăila, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii implementează un proiect pentru elaborarea Master Plan-ului General de Transport, având ca obiectiv asigurarea condiţiilor pentru realizarea unui sistem naţional de transport eficient, durabil, flexibil şi sigur. În cadrul proiectului se va elabora şi Strategia de dezvoltare a sistemului naţional de transport, pe termen scurt, mediu şi lung. Este necesară colectarea unor date şi informaţii suplimentare privind traficul rutier, care vizează în principal scopul deplasărilor, originea-destinaţia deplasării, gradul de ocupare a vehiculului cât şi tipul de marfă transportată, se mai precizează în comunicat.

luni, 10 septembrie 2012

Incasarile din rovinieta, in crestere

Daca in 2010 s-au realizat venituri de 724,3 milioane lei, fara TVA din vanzarea rovinietei, in 2011 sumele au crescut pana la 821,5 milioane lei fara TVA. Desigur, incasarile efective au fost mult mai mari, dar din acestea se platesc si comisioanele agentilor de vanzari.

Cei mai mari „contribuabili“ la fondurile CNADNR sunt utilizatorii de autoturisme, care, in 2011, au cumparat 2.220.495 de roviniete anuale si nu mai putin de 5.090.973 de roviniete pentru sapte zile.
La acestea se adauga rovinietele pe 30 si respectiv 90 de zile.
Transportatorii de marfa cu flote de camioane cu masa maxima autorizata peste 12 t sau patru axe au preferat sa cumpere cu precadere roviniete valabile o zi, respectiv 3.860.441 de bucati. Au fost vandute si roviniete pentru 90 de zile - 11.122 - sau pentru 12 luni - 15.233.
Si utilizatorii celorlalte categorii de vehicule comerciale - microbuze, autobuze, utilitare usoare si camioane cu trei axe au preferat tot rovinieta pe o zi. Dar atat numarul lor, cat si sumele incasate, sunt mult mai mici.