vineri, 11 aprilie 2008

Taxa de drum / rovinieta nu va intra în pretul carburantilor

Taxa de drum este utilizata in intregime pentru lucrari de reparatii si de intretinere a drumurilor, iar autoritatile nu pot renunta la aceasta sursa de venit. Anual, incasarile ajung la circa 150 de mili­oane de euro, în conditiile în care doar jumatate dintre soferi isi cumpara rovinieta.

Rovinieta nu poate fi eliminată deoarece această mă­su­ră ar însemna privarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România de o sursă importantă de venit, ne-a declarat Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. Acesta susţine că ar fi acord cu propunerea transportatorilor rutieri cu privire la eliminarea rovinietei şi încasarea taxei din preţul carburantului, însă doar în condiţii favorabile Companiei de Drumuri. “Cererea transportatorilor rutieri este absurdă. Aş fi de acord cu eliminarea rovinietei numai dacă 60%- 65% din accizele din carburanţi ar constitui sursă de venit la bugetul Companiei de Drumuri. În prezent, eliminarea rovinietei este exclusă deoarece sunt foarte multe proiecte de drumuri şi autostrăzi în derulare sau în pregătire, iar eu nu le pot tăia sursa de venit. Toţi banii colectaţi din rovinietă merg către reparaţii, întreţinere şi realizarea infrastructurii rutiere din ţară”, ne-a explicat Orban.


FINANŢE. Orban a negat ve­he­ment informaţiile apărute în presă zilele trecute, conform cărora Ministerul Finanţelor ar susţine eli­mi­na­rea rovinietei. “Nu este adevărat că Finanţele au susţinut proiectul transportatorilor rutieri cu privire la eliminarea rovinietei. După primele întâlniri avute cu transportatorii rutieri, eu am spus că această cerere este absurdă, iar o astfel de decizie trebuie analizată împreună cu cei de la Finanţe, nu că cei de la Finanţe sunt cei care decid. Transportatorii cer pe de-o parte infrastructură bună, însă pe de altă parte vor să eliminăm sursa principală de venit pentru lucrările de reparaţii a infrastructurii”, ne-a spus Orban. Mai mult, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au negat informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi pentru eliminarea rovinietei. “Specialiştii de la departamentul de taxare şi buget din cadrul Ministerului de Finanţe care au participat la întâlnirea cu reprezentanţii transpor­tatorilor rutieri, care a avut loc luni, 1 aprilie, la minister au luat notă de propunerea acestora, însă nu au dat nici un răspuns. Această propunere urmează să fie analizată şi numai după această etapă, săptămâna viitoare, Ministerul de Finanţe îşi va exprima poziţia vizavi de proiectul cu privire la elimi­na­rea rovinietei”, ne-a declarat Da­ni­ela Daraban, purtător de cu­vânt al Mi­nisterului Finanţelor.


LICITAŢIE. Compania de drumuri organizează licitaţie pentru achiziţionarea a 31,5 milioane de roviniete pentru perioada 2008-2009, valoarea totală a contractului fiind de peste 47 de milioane de lei, inclusiv TVA. Astfel, vor fi cum­pă­rate 23 de milioane de roviniete cu valabili­ta­te de o zi, şapte zile, o lună şi maxi­mum 8,5 milioane de roviniete cu o perioadă de valabilitate de un an. Contractul are o durată de doi ani, iar finanţarea va fi asigurată din fondurile proprii ale companiei. Fir­me­le interesate să participe la li­ci­taţie trebuie să îndeplinească anu­mite criterii, printre care şi de­pu­ne­rea unei garanţii de participare în valoare de 792.000 de lei. Termenul-limită pentru depunerea cererilor a fost stabilit la 12 mai, iar ofertele trebuie depuse până la 21 mai.



Feroviarii sunt nemulţumiţi

Eliminarea rovinietei sau in­clu­derea valorii ei în preţul mo­to­ri­nei i-ar dezavantaja pe trans­por­tatorii feroviari şi ar mă­ri di­fe­renţa dintre tarifele de utilizare a infrastructurii plătite de operato­rii feroviari şi cei rutieri în defa­voa­rea primilor, susţine Asociaţia Industriei Feroviare. Re­pre­zen­tanţii asociaţiei susţin că operato­rii feroviari subven­ţi­o­nea­ză deja indirect sistemul de transport ru­tier, prin accizele apli­cate moto­rinei consumate în trac­ţi­u­nea lo­co­motivelor Diesel, accize care sunt direcţionate spre în­tre­ţi­ne­rea şi modernizarea in­fra­struc­tu­rii rutiere, şi nu către cea feroviară.



Evidenţă electronică

Pe lista proiectelor prioritare ale CNADNR figurează şi implementarea unui sistem electronic de vânzare şi de control a rovinie­tei, care să elimine orice proble­mă întâmpinată de şoferi în achi­zi­ţionarea acesteia din benzinării. La sfârşitul anului trecut, rovinie­ta nu era de găsit în nici o benzinărie deoarece firma care trebuia să se ocupe de tipărirea acestora nu-şi respectase obligaţiile. CNADNR a fost nevoită să scoată la vânzare ro­vi­niete tipărite anii anteriori sau să plătească mai mult unei alte fir­me. Reprezen­tan­­ţii companiei de drumuri şi-au ex­pri­mat speranţa ca după implementarea sistemului electronic şi concesionarea unor tronsoane de autostrăzi, su­me­le încasate din rovinietă să creas­că cu cel puţin 50%. “Veniturile anuale obţi­nu­te de CNADNR din rovinietă sunt de aproximativ 150 de milioane de euro, iar un şofer din doi nu îşi cumpără o rovinietă, rata evaziunii în sistem fiind în jurul a 50%”, declara Septimiu Buzaşu, secretar de stat în cadrul MT.

miercuri, 2 aprilie 2008

Transportatorii cer introducerea rovignetei în pretul carburantului

Soferilor romani li se pregateste o scumpire a carburantilor. Patronatele din transportul rutier cer eliminarea actualei rovignete pe care o platesc în mod obligatoriu toti cei care circula pe drumurile nationale.

Pentru ca trebuie bani si pentru drumuri, camionagii propun reintroducerea taxei de drum în pretul benzinei. Deşi patronii firmelor româneşti de transport cer de multă vreme eliminarea rovignetei, ministrul Transporturilor nu cedează. Aşa că au încercat astăzi să-i convingă pe cei de la Finanţe.

Ceea ce solicită patronatele din transporturi este reluarea vechii formule a taxei de drum, care era inclusă în preţul combustibilului. Ministerul Finanţelor este deschis oricărei propuneri în care să nu fie afectat bugetul şi să nu mai aibă costuri.

Acum, banii încasaţi pe rovignete se duc la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Compania a încasat anul trecut peste 130 de milioane de euro numai din vânzarea acestor rovignete. Ca să obţină la fel de mult din carburanţi, aceştia ar urma să se scumpească.

Este vorba despre doi eurocenţi pe litru sau de opt bani. Bani pe care i-ar plăti toţi şoferii, chiar şi cei care circulă doar în oraş, în timp ce rovigneta este obligatorie numai pentru românii care folosesc drumurile naţionale din afara oraşelor. Mulţi nu respectă oricum această obligaţie.

Transportatorii spun că luni vor avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cu cei de la Finanţe, poate poate îi conving să elimine rovigneta.

Sursa: ProTv