miercuri, 25 iulie 2012

Amenda rovinieta doar una pe luna

Conducatorii auto care circula fara rovinieta nu pot fi sanctionati decat o singura data in 30 de zile pentru aceasta fapta, potrivit unei legi publicate marti. Actul normativ reduce si sanctiunile pentru lipsa rovinietei, astfel incat care circula fara a achita tariful pentru utilizarea durmurilor nationale vor fi sanctionati doar cu amenda, fara sa mai plateasca si tariful de despagubire, care era de 28 de euro pentru autoturisme.

OG nr. 15/2002, actul normativ care reglementeaza rovinieta, a fost modificata prin Legea nr. 144/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012.

Legea, care va intra in vigoare in 27 iulie, prevede ca fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza doar cu amenda. Mai mult decat atat, pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire, soferilor li se retinea si certificatul de inmatriculare al vehiculului. Legea publicata marti elimina si aceasta prevedere, astfel incat politistii nu vor mai retine nici certificatul de inmatriculare pana la plata tarifului de despagubire.


Atentie! Legea nr. 144/2012 mai statueaza ca tarifele de despagubire aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se anuleaza.

Procesele-verbale de constatare a contraventiei pentru conducatorii auto care circula fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora in cel mult 30 de zile, perioada in care nu mai pot fi sanctionati pentru aceeasi fapta.

Sursa: Avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu