marți, 15 mai 2012

Avocatul Poporului cere schimbarea legislaţiei privind rovinieta

Conducerea Camerei Deputaților a trimis, luni, Comisiei pentru Industrii, un raport special realizat de Avocatul Poporului privind unele deficiențe constatate în privința amenzilor pentru rovinietă. Printre recomandările Avocatului Poporului se numără “analizarea posibilității achiziționării rovinietei pentru o zi” in cazul autoturismelor.
“Instituția Avocatul Poporului a fost sesizată de mai mulți petiționari care au contestat sancțiunile contravenționale aplicate pentru neachitarea rovinietei”, se arată în raportul special. Potrivit documentului, reclamanții au invocat printre altele lipsa semnăturii olografe a agentului constatator în condițiile în care legea prevede că lipsa semnăturii atrage după sine nulitatea procesului-verbal, notează AP. Alte sesizări au fost legate de cuantumul amenzilor aplicate și al tarifelor de despăgubire, data comunicării proceselor-verbale, imposibilitarea achiziționării rovinietei pentru o zi, menționează Avocatul Poporului.

În ceea ce privește cuantumul amenzilor, reclamanții s-au plâns de primirea mai multor amenzi în aceeași zi, condiție în care Avocatul Poporului este de părere că “suma achitată de contravenient, care trebuie să plătească tot atâtea amenzi și tarife de despăgubire câte contravenții a săvârșit, este excesivă și nu este proportional cu gradul de pericol social al faptei”.

În Raportul special se mai menționează reclamațiilor unor petiționari cărora le-au fost comunicate procesele-verbale ale amenzii cu 2-5 zile înainte de data limită a plății acestora. “Comunicarea cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripție îngrădește dreptul contravenientului de acces la justiție”, susține Avocatul Poporului în această privință.

Avocatul Poporului mai propune în document “achitarea unui singur tarif de despăgubire cu ocazia întocmirii primului proces-verbal contravențional” precum și “garanții adecvate și suficiente pentru a proteja cetățenii împotriva unor abuzuri ale autorităților publice”. Ultima măsură se referă la faptul că amenzile pot fi emise și în lipsa contravenientului, cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe rețeaua de drumuri. “Apreciem că dispozițiile legale referitoare la constatarea amenzilor prin mijloacele tehnice omologate trebuie corelate cu măsuri de natură să asigure acestora protecție adecvată împotriva arbitrariului autorității publice”, notează Avocatul Poporului în Raportul special privind sancțiunile aplicate conducătorilor de vehicule, în baza Ordonanței Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Sursa: REALITATEA.NET

Un comentariu:

  1. Vor ajunge sa ne pune rovigneta si pentru faptul ca mergem pe jos pe un drum neasfaltat de tara!!

    RăspundețiȘtergere