marți, 28 decembrie 2010

Vinieta de Romania

Pe la inceputul anului acesta vedeam o stire, pe unul din canalele de stiri, cum ca, autoritatea in materie de drumuri nationale de la noi, si anume - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, va realiza in anul 2010 un recensamant al tuturor vehiculelor care ruleaza pe drumurile tarii.
Am cautat de curant pe net sa vad ce s-a mai intamplat in legatura cu acest subiect. Astfel, am gasit ca acest recensamant s-a desfasurat din luna aprilie pana in luna noiembrie si a presupus înregistrarea manuala, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate, a vehiculelor. Acestea au fost încadrate în 11 categorii: biciclete şi motociclete, autoturisme, microbuze cu maxim 9 locuri, autocamionete şi autospeciale cu masa maximă de 3,5 tone, autocamioane cu 2 axe, autocamioane cu 3 sau 4 axe, vehicule articulate (tip TIR) şi remorchere cu trailer cu peste 4 axe, autobuze şi autocare, tractoare cu/fără remorcă şi vehicule speciale, autocamioane cu remorcă (tren rutier), vehicule cu tracţiune animală.

Daca veti cauta pe google "Recensamântul Circulatiei Rutiere 2010" veti gasi cum s-a desfasurat acesta in diferite judete din tara. Acest recensamant s-a incheiat in data de 20 noiembrie urmand ca rezultatele lui lui sa fie prelucrate si concluziile sa fie facute publice in primul trimestru al anului urmator. In asteptarea acestor concluzii, am cautat si alte statistici.
Astfel, parcul auto national insuma, la data de 31 martie 2010, peste 5,3 milioane de autovehicule, cu 27.279 mai putine fata de inceputul lunii, date regasite intr-un document statistic al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Politiei Romane.
Citind o astfel de statistica imi vine in minte o intrebare simpla: cate oare dintre vehiculele care ruleaza pe meleagurile tarii noastre platesc controversata rovinieta?
Rovinieta sau rovigneta este taxa pe care orice masina care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania trebuie sa o achite (art. 1 alin. 1 lit.j din OG 15/2002, aprobata de Legea 424/2002).
Rovinieta este deci un document sau mai nou, o inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.
Se spune ca daca nu iesi din localitate cu masina nu trebuie sa ai platita rovinieta.
Gresit! Cat se poate de gresit! Unele drumuri principale ce traversează oraşele fac parte din reţeaua naţională de drumuri, şi iţi trebuie rovinietă ca să circuli pe ele.
Tariful de utilizare este structurat in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania (o zi, 30 de zile, 90 de zile, 12 luni). Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum si durata de stationare.
Mai nou, de la 1 octombrie, Compania de Autostrăzi a introdus rovinieta electronică. Tarifele nu se modifică. Controlul se va face automat, iar amenzile vor fi trimise acasă.
Roviniete.ro autorizat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (C.N.A.D.N.R.) este locul ideal pentru calcularea vinietelor, atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria (pe care o poti plati in lei), pentru cumpararea vinietei electronice online, informatii despre pentru cine se aplica aceasta, legislatie la zi, si nu in ultimul rand, servicii specializate pentru companii.


Aici gasiti de asemenea, cea mai facila modalitate de achitare a tarifelor de utilizarea retelei de drumuri nationale din Romania - rovinieta electronica.
Calculatorul de roviniete are si optiunea de cumparare online si este foarte usor de folosit. Cele 5 etape de parcurs sunt urmatoarele:
1 - Detalii autovehicul + data intrarii in vigoare a rovinietei
2 - Calcul costuri, in functie de perioada dorita (7 zile, 30 zile, 90 zile, 12 luni)
3 - Modalitati de plata (ordin de plata/transfer bancar sau online prin card de credit/debit)
4 - Detalii personale, atat ale posesorului vehiculului, cat si al vehiculului in cauza
5 - Finalizarea comenzii.
Deci, etapele sunt destul de simple: dupa selectarea produsului dorit si calcularea valorii rovinietei, nu mai trebuie decat sa introduceti datele personale si sa achitati comanda. Achitarea se poate face fie prin serviciul e-Payment (card de debit/credit), fie prin virament bancar (ordin de plata). Pentru serviciul e-Payment, site-ul este securizat si garantat de VeriSign, cel mai mare furnizor de servicii de securizare a site-urilor din lume.
Dupa confirmarea platii nu va ramane decat sa asteptati livrarea rovinietei electronice pe e-mail. De asemenea, veti primi o confirmare a comenzii d-voastra pe mail sau sms.

Site-ul roviniete.ro vine in ajutorul firmelor care detin un parc auto propriu, atat prin realizarea unei oferte personalizate si adaptate firmei respective, cat si prin sistemul gratuit de avertizare a scadentei rovinietelor, care te anunta cu ceva timp inainte ca se apropie perioada pentru care a fost platita rovinieta, data de la care ea nu mai este valabila si, cu acordul clientului emiterea unei noi roviniete.

In concluzie, daca doriti sa economisiti timp, sa primiti imediat si gratuit, pe e-mail, rovinieta electronica, roviniete.ro este partenerul pe care nu trebuie sa il scapati din vedere.


Update: Am primit pe mail dupa publicarea acestui post, o lista a amplasamentelor cititoarelor de roviniete. O postez, dar nu stiu cat este de corecta:
- Autostrada A 1 la Km. 70 + 460
- Autostrada A 2 la Km. 12 + 450
- D.N. 1 Bucuresti – Ploiesti Km. la 48 + 800
- D.N. 2 Buzau – Ramnicul Sarat la Km. 115 + 080
- D.N. 2 A Slobozia – Constanta la Km. 113 + 500
- D.N. 5 Bucuresti – Giurgiu la Km. 28 + 120
- D.N. 6 Bucuresti – Alexandria la Km. 60 + 450
- D.N. 7 Ramnicu Valcea – Sibiu la Km. 188 + 900
- D.N. 7 Deva – Arad la Km. 411 + 865
- D.N. 17 Vatra Dornei – Bistrita la Km. 85 + 380.
As veni si eu cu o completare: intre Ramnicu Valcea si Calimanesti este amplasat un cititor automat de roviniete, la Seaca.
Asa ca, mare atentie! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu