luni, 27 decembrie 2010

Rovinieta electronica

Soferii care nu platesc taxa de drum vor fi verificati si sanctionati de calculator. Masura va fi aplicata incepand de anul viitor, iar dispozitivele de control vor face parte dintr-un sistem informatic compact care va fi cumparat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri.
Practic, pe soselele din Romania vor fi amplasate posturi de control dotate cu camere de luat vederi, care vor recunoaste numerele de inmatriculare ale masinilor de la o distanta de 20 de metri. Numarul de inmatriculare al autoturismului va fi verificat in baza de date si, in cazul in care nu a fost platita rovinieta, proprietarul masinii va fi amendat. Sistemul care va fi aplicat costa, intr-o prima faza, 9 milioane de euro, urmand ca schimbarea radicala a modului de incasare si de control a rovinietei sa ajunga la peste 22 de milioane de euro.
Noile roviniete electronice nu vor mai fi autocolante, iar lipirea lor pe parbriz nu va mai fi obligatorie. Acestea vor putea fi cumparate atat in modul clasic, din benzinarii sau diverse unitati agreate, cat si prin sms  sau internet. Astfel, cel care vrea sa achite rovinieta va trimite un sms la un numar scurt, iar plata va fi integrata in factura telefonica. In schimb, solicitantul va primi toate datele necesare pentru a intra pe pagina de internet care va fi creata in perioada urmatoare si pentru a tipari datele tranzactiei.

Controlarea soferilor se va face in doua moduri, ambele similare cu filtrele radar facute de politie. Astfel, unitatile mobile de control vor urmari esantioane de trafic pe baza unor dispozitive video, vor face verificari in baza de date si vor transmite ordine catre personalul aflat in “aval” pe traseu. Controlul automat presupune inregistrarea traficului rutier si filmarea numerelor de inmatriculare ale autoturismelor. In cazul in care punctul de control automat sesizeaza, prin consultarea bazei de date, faptul ca un autoturism nu are rovinieta valida, se emite automat un ordin de verificare catre dispecerat. Sistemul va permite oferirea catre proprietarii de autovehicule a inregistrarilor video cu privire la data, ora si locul prin care s-a circulat fara rovinieta. De asemenea, va fi creata si o “lista neagra” in care vor fi introduse masinile care au circulat fara sa fie platita taxa de drum si, implicit, compania de drumuri considera ca proprietarii acestora sunt predispusi sa nu cumpere rovinieta. Pentru inceput, compania de drumuri nationale va cumpara 10 echipamente pentru punctele fixe de control si 14 puncte mobile de control automat. In timp, se va ajunge la 1.500 de puncte de vanzare si verificare a rovinietei, 300 de puncte fixe de control automat si 50 de puncte mobile. Seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, Viorel Scutaru, spune ca primele astfel de dispozitive fixe ar putea aparea pe soseaua E 85, care face legatura intre Bucuresti si judetele din Moldova.

Baza de date care va fi creata include informatii de la mai multe institutii. Astfel, Registrul Auto Roman va pune la dispozitie informatii privind tipurile de autoturisme, parametri tehnici si capacitatea cilindrica. Pe baza acestor informatii, controlorii vor putea verifica daca rovinieta platita respecta caracteristicile autoturismului. De asemenea, de la Evidenta Populatiei vor fi luate elementele de identificare ale proprietarilor de masini, inclusiv adresa si codul numeric personal. De la Politia Rutiera vor fi preluate in baza de date toate numerele de inmatriculare din Romania. In cazul in care sistemul de detectie al companiei va identifica un numar de inmatriculare care nu exista in baza de date, acesta va fi raportat automat.
Pentru Autoturisme:
Valabilitate
              12 luni: 117 lei
              30 de zile: 30 lei
Amenda: 500-100 lei
Un calculator mai precis gasiti la http://www.roviniete.ro/roviniete-online.php , totodata avand optiunea de a achizitiona rovinieta online.

Sursa: Auto-iasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu