vineri, 22 ianuarie 2010

Rovinieta in 2010 va deveni electronica de la 1 august

Sistemul electronic de emitere si control al rovinietei va intra în functiune la 1 august 2010, urmand ca soferii sa achite CNADNR tarifele anuale ca si despagubiri în functie de tipul vehiculului pentru situatia in care sunt depistati in trafic fara taxa de drum achitata, respectiv între 28 şi 1.210 euro, dar si amenzi pentru neplata acestor tarife de utilizare a infrastructurii nationale de drumuri cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.

Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Tarife anuale / despagubiri:

* 28 de euro pentru autoturisme
* 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone
* 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone
* 560 de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri
* 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe

şi
1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe

Amenzi:

* între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme
* între 750 şi 1.200 lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone
* până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe

Pentru introducerea sistemului, MTI a elaborat un proiect de ordonanţă de guvern.

"Acest sistem va face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziţia geografică de unde s-a facut înregistrarea, precum şi controlarea în teren", se precizează în comunicat.

CNADNR va urmări eşantioane de trafic şi va transmite către personalul care face verificări ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.

Astfel, vor fi oprite în trafic doar vehiculele pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu au achitat acest tarif.

Odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, şoferilor li se va reţine certificatul de înmatriculare a vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a ro vinieta.

Proiectul mai prevede înjumătăţirea cuantumului amenzilor contravenţionale, eliminând posibilitatea de reţinere a 25% din cuantumul acestora de către instituţia din care face parte agentul constatator.

CNADNR a selectat la începutul anului consorţiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul de viniete electronice, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fără TVA.

6 comentarii:

  1. cetatean roman29.01.2010, 19:48

    rovinieta ... pentru ce ? numai daca filmez drumul "national" dintre Voluntari si Urziceni ... puteti sa va dati demisiile (cei care sunteti de acord cu aceasta jecmaneala). nu mai zic de "autostrada lu' peste" ... a2, vai de steaua ei , a facut la gropi ... cate are gradina bunicii.
    D'aia nu e nici un comentariu ? Tre' sa le aprobe vreun .. autor? Crek aveti frigiderele pline... cu muuulta carne! Numai cate cauciucuri am schimbat ..si cate pene am facut... v-am dat la tot neamu'.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din fericire sunt de acord cu dvs.
    Ideea generala este ca intr-adevar e nevoie ca taxa de drum sa se colecteze ca sa aiba fonduri de reparatii si multe altele.
    La unguri e un procent de 90% incasari din viniete iar la noi nu cred ca atunge 35%.
    Rezultatele se vad ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Rovigneta=taxa de drum,nu este legal sa fim amendati daca nu achitam,numai in cazul in care se schimba denumirea TAXA DE GROPI,care sunt peste tot.Deasemenea societatile de drumuri sa fie obligate,respectiv cei care aproba asemenea aberatii,sa plateasca despagubiri pentru masinile avariate din cauza drumurilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rovinieta l-am cumparat,amenda nu platesc,dar compania de drum,sau statul cind plateste reparati cauzate de gropi.Avem obligati,dar drepturi nu avem ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca tot se pune problema sa platim cu orice pret taxe,care daca am gandi logic,nu ar trebui sa existe,si aici ma refer la drumurile noastre din Romania,vizavi de drumurile din celelalte state Europene (unde taxele stranse se duc pentru modernizarea drumurilor nu in buzunarele afaceristilor din biata tarisoara in care ne ducem traiul),sau sa se incaseze taxa de drum numai pe drumurile europene,sub nici o forma pe cele judetiene.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stati linistiti ca 99% din amenzile aplicate pentru lipsa rovinietei se vor duce in buzunarele celor ce everifica nu la destinatie. Astfel se fura banii oamenilor inr-un fel cit se poate de vulgar. Taxa asta trebuie sa fie platita obligatoriu in momentul asigurarii obligatorii de raspundere cuvila.

    RăspundețiȘtergere