marți, 25 septembrie 2007

Zece chestiuni, care trebuie stiute inainte de a adera la un fond de pensii obligatorii

Startul la aderarea fondurilor de pensii a fost demarat pe data de 17 Septembrie 2007. In urmatoarea perioada se vor desfasura ample campanii de informare si de publicitare privind fondurile de pensii obligatorii. Autoritatile se implica in acest demers, astfel Florentina Stefanescu, director de comunicare al CSSPP a propus un decalog al chestiunilor, pe care trebuie sa le avem in vedere atunci alegem un fond de pensii. Aceste informatii au fost prezentate in cadrul emisiunii Finante Personale, difuzate pe The Money Channel.

Cele 10 reguli sunt:

1. Inainte de a adera la un fond de pensii, participantul trebuie sa fie informat asupra ofertelor a cat mai multor administratori, care au obtinut autorizatia de la CSSPP.

2. Verificati daca agentii de marketing sunt avizati de catre CSSPP.

3. Verificati actul de aderare si elementele de siguranta ale acestuia, respectiv seria si numarul unic alocat de catre CSSPP, datele de contact ale administratorului.

4. Verificati autorizarea administratorului, a prospectului schemei de pensii si a fondului de pensii administrat privat.

5. Citirea prospectelor schemelor de pensii se face cu atentie

6. Acordati o atentie deosebita valoarii comisioanelor de administrare percepute de administrator, caracteristicilor politicii de investitii etc.

7. Tineti cont ca semnarea actului individual de aderare inseamna ca v-ati oferit acordul la contractul de societate civila prin care este infiintat acel fond si la prospectul schemei de pensii private. Totodata, aceasta inseamna ca v-ati asumat si clauzele, prevazute in acte.

8. Veti semna doua acte individuale de aderare, in original.

9. Trebuie sa semnati un singur act individual de aderare. Daca ati semnat mai multe, veti avea surpriza neplacuta ca la finalizarea perioadei de aderare, sa figurati in Registrul participantilor ca "invalidat". Aceasta inseamna ca nu veti mai putea alege dumneavoastra fondul de pensii si ca veti fi repartizat aleatoriu de catre un soft al CSSPP.

10. Informati-va de pe siteul CSSPP, www.csspp.ro.




Sursa: The Money Channel, 18 septembrie 2007

joi, 6 septembrie 2007

Afacerile asiguratorilor au depasit 1 mld. EUR la jumatatea lui 2007

In prima jumatate a acestui an, piata asigurarilor a depasit ca volum al afacerilor miliardul de EUR. Astfel, valoarea primelor brute subscrise de catre companiile de asigurari din Romania a atins 3,6 mld. lei, adica peste 1 mld. EUR.

Piata asigurarilor a crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu aproape 34%, nominal, in moneda europeana, respectiv cu peste 20%, real, in lei.

Primele zece companii din piata au realizat aproape 84% din totalul subscrierilor. ALLIANZ-TIRIAC, OMNIASIG si BCR Asigurari sunt, in aceasta ordine, primele trei companii din piata. Cu o cota de aproape 19% din piata asigurarilor, ALLIANZ-TIRIAC isi mentine pozitia de lider. OMNIASIG a urcat o pozitie fata de topul realizat pentru perioada similara a anului trecut si ocupa pozitia secunda. Compania a realizat o crestere nominala in euro cu peste 76% fata de primul semestru al anului trecut.

Pozitia a treia in piata este ocupata de compania care a realizat cea mai semnificativa crestere in perioada analizata: BCR Asigurari. Compania a realizat in prima jumatate a anului in curs mai mult decat dublul subscrierilor in EUR realizate in perioada similara a anului precedent. BCR Asigurari a urcat patru pozitii in top, situandu-se pe locul al treilea, si detine o cota de 9,6% din piata asigurarilor.

Cresteri, in EUR, peste media pietei au mai inregistrat UNITA (+100,5%), ASIBAN (+53,33%), BT ASIGURARI (+52,49%) si GENERALI (+51,32%). De altfel prin evolutia avuta, UNITA a urcat doua pozitii in clasament, pana pe locul sapte, in timp ce BT Asigurari a urcat un loc ocupand pozitia a zecea in topul intocmit pe baza primelor brute subscrise din asigurari de viata si non-viata.

TOP 10 PIATA ASIGURARILOR S1 2007


1.ALLIANZ-TIRIAC


2.OMNIASIG


3.BCR Asigurari


4.ASIROM


5.ASIBAN


6.ING Asigurari de Viata


7.UNITA


8.ASTRA-UNIQA


9.GENERALI


10.BT Asigurari


Cursul EUR/RON este cel mediu pentru perioadele analizate potrivit BNR. La calculul evolutiei reale in RON s-a tinut cont de rata inflatiei in perioada Iunie 2007 - Iunie 2006 care a fost 4,6% potrivit Institutului National de Statistica.

Sursa: 1Asig.ro